Prima fază de extindere și modernizare a bazei aeriene de la Câmpia Turzii, finalizată înainte de termen. Aici e dislocată a doua escadrilă de F-16 a României

Asocierea formată din companiile Leviatan Design și Ubitech Construcții, parte a Leviatan Group, alături de Orange România, Petrodesign și parteneri subcontractori au realizat proiectul de extindere și modernizare a infrastructurii aeriene de la Câmpia Turzii, după ce au finalizat în timp record lucrările aferente fazei I, cu 25% înainte de termenul planificat, potrivit defenseromania.ro.
Baza Aeriană de la Câmpia Turzii permite, în prezent, operarea zborurilor avioanelor multirol F-16, iar în viitor va asigura operarea zborurilor aeronavelor F-35, având un rol strategic pentru România.
Realizarea acestui proiect complex de infrastructură militară este, așadar, esențială atât pentru securitatea României, cât și pentru cea regională, fiind foarte importantă în perspectiva consolidării capacităților operaționale ale forțelor armate române și aliate, potrivit unui comunicat transmis de Leviatan Design.
Conform sursei citate, execuția rapidă a lucrărilor, la un nivel ridicat de calitate, este vitală pentru programele actuale și viitoare de înzestrare, ce au un rol extrem de important în asigurarea securității României și în valorificarea reală a investițiilor realizate de țara noastră în infrastructura critică.
Proiectul a intrat încă din luna decembrie 2024 în etapa de Commissioning intern, iar continuarea lucrărilor de extindere și modernizare a bazei militare, în același ritm, se dovedește a fi deosebit de importantă pentru implementarea restului proiectului, ținând cont de efortul realizat de Guvernul României pentru achiziționarea aeronavelor F-35.
A doua escadrilă de F-16 a României, dislocată la Câmpia Turzii
La sfârșitul anului 2024, alte trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat la Baza Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.
Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă NATO.
Cu cele trei aeronave nou livrate, Escadrila 48 Vânătoare dispune de 15 aeronave F-16, achiziţionate de la Regatul Norvegiei împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent.
Foto main: Baza Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii