Prima comună din România care emite cărți electronice de identitate este din județul Cluj

Autor  admin   în       3 saptãmâni în urmã  

O unitate administrativ-teritorială din județul Cluj este prima și singura comună din România care emite noile cărți electronice de identitate. Acestea vor simplifica identificarea și vor îmbunătăți securitatea. Este vorba de comuna Florești. Anunțul a fost făcut de edilul șef al celei mai mari comune din țară. 

„Noul tip de carte de identitate simplifică procesele de identificare, îmbunătățește securitatea și va oferi acces la servicii digitale”, a declarat, Bogdan Pivariu, primarul comunei Florești.

Această schimbare face parte dintr-un proiect ambițios care vizează modernizarea administrației locale și îmbunătățirea interacțiunii cetățenilor cu autoritățile.

Cartelele cu cip: beneficii și detalii

Distribuirea cartelelor electronice de identitate (CEI) a început în Cluj-Napoca pe 20 martie 2025 și va fi extinsă în toată țara până în luna iunie. Acestea sunt destinate persoanelor cu vârsta de peste 14 ani, iar unii copii sub 14 ani vor putea primi cărțile electronice de identitate începând cu 2 iunie 2025, acestea urmând să fie folosite și ca documente de călătorie. CEI va permite, de asemenea, accesul la servicii electronice și va putea fi utilizată pentru semnătura electronică.

Printre beneficiile noii cărți de identitate se numără dimensiunea standardizată, similară cu a unui card bancar, elemente avansate de securitate pentru protecția împotriva falsificării, dar și posibilitatea de a fi utilizată ca document de călătorie. În plus, datele biometrice, precum impresiunile papilare ale titularului, vor fi stocate în format electronic, iar procesul de colectare și ștergere a acestora va fi realizat conform procedurilor sigure, similar cu pașaportul electronic.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.