Autor admin
în Stiri
2 years în urmã
2720 Vizualizări.
Consilierii locali de la USR Cluj Alexandra Oană, Radu Boloevschi și Dinu Ionescu, plus un grup de voluntari au inițiat, în acest weekend, o primă acțiune de ecologizare a Parcului Est. Acțiunea a avut sprijinul Direcției de Ecologie Urbană, iar la finalul ei au fost adunați 80 de saci de gunoi.
Unul dintre consilierii prezenți la acțiunea de ecologizare a postat câteva rânduri pe Facebook, în încercarea de a atrage atenția asupra situației actuale din Parcul Est.
„În prezent, zona parcului e mai degrabă un coș de gunoi”
„Lacul, pârâul Becaș, ochiurile de apă, pâlcurile de vegetație fac din acest loc unul deosebit de pitoresc. E important ca proiectul de amenajare a parcului să țină cont de toate aceste elemente naturale, cât și de faptul că zona este un refugiu pentru numeroase specii, iar intervențiile să conserve cât mai mult posibil frumusețea naturală a locului.
Din păcate, în prezent, zona parcului e mai degrabă un coș de gunoi și un loc de depozitare pentru lucrurile de care orașul nu mai are nevoie.
Ieri (sâmbătă – n.r.) am reușit să facem curat de-a lungul șoselei și <la salcie>, însă pentru un impact pe termen lung sunt necesare acțiuni susținute pentru a colecta reziduurile strânse de-a lungul anilor și pentru a împiedica acumularea de noi deșeuri.
Barieră pentru a opri traficul auto
Este nevoie de o barieră care să stopeze tranzitul auto prin perimetrul parcului, precum și de măsuri care să descurajeze abandonarea de deșeuri în viitor.
Cu intervenții minimale, clujenii s-ar putea bucura, încă de pe acum, de acest loc de plimbare și ieșit în natură. Vă reamintesc că Studiul de Fezabilitate pentru Parcul Est este în dezbatere publică până în 13 aprilie, urmând apoi ca acesta să ajungă la vot în Consiliul Local și ulterior să fie demarate procedurile de expropriere. Licitația pentru execuția proiectului va fi lansată, cel mai probabil, în 2023.
Mulțumim tuturor tuturor celor care au participat, cu mic cu mare, la acțiunea de ieri, în special părinților care au venit însoțiți de copii! Doar așa îi putem educa pe cei mici în spiritul respectului pentru natură”, a scris pe contul său de Facebook Alexandra Oană, consilier local din partea USR Cluj.
În urma acțiunii de ecologizare din parcul Est, s-au adunat 80 de saci de gunoi. Foto: Alexandra Oană
„E prima acțiune de acest fel în Parcul Est, dar vom mai organiza altele de îndată ce vremea va fi mai prielnică. Îi invităm pe toți iubitorii de natură să participe” – Alexandra Oană.
Un parc cu o suprafață de peste 45 de hectare
Conceptul de amenajare propus pentru cel mai mare parc din Cluj-Napoca, viitorul Parc Est, a fost prezentat pe larg joi, 11 noiembrie 2021, în cadrul unei dezbateri publice online organizată de Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).
Proiectul pentru Parcul Est a fost ales în urma unui concurs internațional de soluții și este realizat de către o echipă formată din Metapolis Architects S.P.R.L., în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L.
Zona care poartă deja denumirea de Parcul Est are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului Cluj-Napoca.
„Acesta este cel mai important proiect verde din istoria Clujului, atât ca dimensiune, cât și ca importanță și se încadrează în dimensiunea nepoluantă, verde a orașului. Ne aflăm la faza de realizare a Studiului de fezabilitate, care urmează să fie predat pentru sfârșitul lunii aprilie 2022, după care urmează etapa de exproprieri și de punere în practică a proiectului”, a declarat, la acea vreme, primarul Clujului, Emil Boc.
Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.