Previziuni economice pentru 2025: Avertismente de la experții reuniți la Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       3 saptãmâni în urmã     320 Vizualizări.  

La o dezbatere recentă organizată de deputatul Viorel Băltărețu, desfășurată la Cluj, experți din mediul economic și oficiali guvernamentali au analizat provocările economice majore ce se conturează pentru 2025. Discuțiile s-au concentrat pe sustenabilitatea fiscală, stabilitatea mediului de afaceri și presiunile asupra pieței muncii. Din păcate, toată lumea este de acord că, după alegeri, vor urma măsuri dure, care vor afecta fiecare cetățean.

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR, a avertizat asupra deficitului public în creștere, care ar putea ajunge la 8% din PIB, accentuând dependența de piețele externe. „Această dependență de finanțatori externi creează vulnerabilități serioase pentru economia României,” a explicat Popa, subliniind că, fără măsuri de reducere a risipei în sectorul public, ar putea fi necesare tăieri dureroase impuse de piețe.

Viorel Băltărețu a cerut autorităților să evite majorarea taxelor și să reducă cheltuielile statului, în beneficiul mediului privat. „Putem să nu creștem taxele în 2025, dacă scădem cheltuielile statului. Mediul privat nu va accepta la nesfârșit să fie penalizat pentru că produce și contribuie,” a spus acesta, atrăgând atenția asupra nevoii de a încuraja investițiile în angajați printr-o taxare mai mică a muncii.

De asemenea, Oana Țoiu, vicepreședintă a Camerei Deputaților, a remarcat instabilitatea legislativă ca un obstacol major: „Doar în ultimii opt ani, fiecare afacere s-a confruntat cu sute de modificări în fiscalitate,” sugerând că o predictibilitate mai mare ar sprijini competitivitatea companiilor românești.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.