Prestigioasa publicație „Le Monde” a realizat un reportaj cu studenți francezi care învață la Cluj. „Familia mea este aici acum. Am de gând să rămân”
![Prestigioasa publicație „Le Monde” a realizat un reportaj cu studenți francezi care învață la Cluj. „Familia mea este aici acum. Am de gând să rămân”](https://media9.ro/wp-content/uploads/bfi_thumb/UMF-Cluj-Napoca-3krtqt7q23zc14127h74lm.jpg)
Clujul a devenit un adevărat magnet pentru studenții francezi la medicină, scrie Le Monde. Publicația a realizat un reportaj cu studenți francezi care învață la Cluj și care sunt foarte mulțumiți de ceea ce au găsit aici. Orașul găzduiește peste 1.000 de studenți francofoni, majoritatea francezi, veniți să studieze la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.
„Clujul este o glumă devenită realitate. Mama îmi spunea că dacă nu trec examenul de admitere la Medicină, tot ce am de făcut este să plec în România. Am picat de două ori, și la limită. Am descoperit că facultatea din Cluj avea o reputație bună”, mărturisește Ariana Provost, studentă în anul IV.
„Familia mea este aici acum: iubitul meu este român. Am de gând să rămân”, a spus Axelle Magnac, 23 de ani, studentă tot în anul IV. Ea a venit în România alături de sora sa geamănă, care studiază medicina veterinară la Cluj.
Pe de altă parte, Irina Cojocaru, crescută în Franța și care nu vorbește româna, vrea să se întoarcă. Ea își făcea griji în legătură cu mutarea la Cluj.
„Am fost surprinsă de modernitatea țării. Nu simt că sunt în străinătate. Cursurile sunt în franceză, prietenii mei vin și din Franța”, a spus Irina Cojocaru.
De ce vin studenții francezi în România
Există mai multe motive pentru care tinerii francezi aleg să studieze medicina în România:
- Admiterea se face pe bază de dosar, fără examen;
- Cursurile sunt predate integral în limba franceză;
- Taxele de școlarizare sunt competitive (în prezent 8.500 de euro/an);
- Reputația bună a unor facultăți, precum cea din Cluj.
Potrivit lui Petru Mircea, fost decan al Facultății de Medicină din Cluj, numărul studenților francofoni a crescut constant în ultimii 25 de ani, de la 15 la peste 2.000 în prezent. „România a profitat de efectul nemaipomenit generat de frustrările care urmează eșecului în competiția inițială”, rezumă Olivier Saint-Lary, președintele Colegiului Național al Profesorilor Generaliști.
Cu toate acestea, mulți studenți optează direct pentru facultățile din România, fără a-și mai încerca norocul în Franța.
Controverse: „Ocolirea concursului”
Această tendință nu este privită cu ochi buni de toată lumea. Antoine Hamel, decan al Facultății de Medicină din Nantes, o consideră o „ocolire a concursului, ducând probabil la prejudecăți de recrutare bazate pe bani”. „Studenții francezi reprezintă un avantaj financiar pentru facultățile din România”, explică el.
Citește tot articolul AICI.