Predicție privind evoluția prețurilor din imobiliare, la Cluj. De unde plecăm: în 10 ani, costul metrului pătrat s-a triplat!
La evenimentul Cluj-Napoca Roundtable, organizat de Romania Property Club, Andreea Popa, Senior Consultant la Imobiliare.ro, a oferit o analiză detaliată a pieței imobiliare din Cluj și a preconizat o continuare a creșterii prețurilor pentru apartamente și case. Popa a subliniat că, în ultimii zece ani, Clujul a înregistrat o creștere impresionantă a prețurilor la locuințe, mult peste media națională.
„Ce vă pot spune cu certitudine este că dacă acum 10 ani, în septembrie 2014, aveam un preț mediu de 985 de euro pe metrul pătrat, vorbesc de apartamentele noi, acum am văzut că prețul este de peste trei ori mai mare,” a declarat Andreea Popa. Ea a comparat această evoluție cu piața din București, unde prețurile au crescut de aproximativ două ori în aceeași perioadă. „Deci, în zece ani de zile, prețul este de trei ori mai mare, în timp ce în București prețul s-a dublat în zece ani.”
ANALIZĂ IMOBILIARE. Cât de scumpe sunt apartamentele din Cluj față de celelalte orașe din țară
Consultanta a explicat că acest fenomen este determinat de o cerere ridicată și constantă, influențată în mare măsură de prezența unui număr mare de studenți care se stabilesc în Cluj după terminarea studiilor. „Există o legătură foarte strânsă în Cluj-Napoca între cererea proprietăților de închiriere și cea a proprietăților listate la vânzare,” a spus ea. „Din datele mele, știam de aproximativ 90.000 de studenți care își caută practic să închirieze în Cluj, iar mare parte din ei rămân aici în continuare. Deci, pentru început închiriază și apoi achiziționează o proprietate.”
Această tendință pune o presiune constantă pe piața imobiliară, contribuind la creșterea prețurilor. Andreea Popa a fost fermă în predicția sa privind evoluția viitoare a pieței: „O să vedem această presiune a cererii pentru apartamente și vom continua să vedem și o creștere a prețului, cu siguranță. Tocmai din această cauză prețul va crește.”