Precizările lui Boc privind legea zonelor metropolitane. Cum vrea să se implice în Florești și alte comune
Primarul Emil Boc a vorbit astăzi, din nou, în ședința de Consiliu Local Cluj-Napoca, despre legea zonelor metropolitane, propusă de Asociația Municipiilor din România premierului Florin Cîțu.
Emil Boc vrea putere și în comunele din jurul Clujului. A cerut legea zonelor metropolitane
Boc a fost interpelat de consilierul local PSD Vladimir Mătușan, în numele primarilor PSD din zona metropolitană, care au dorit să înțeleagă cum vor fi afectați de influența sporită a municipiului. PSD are doi primari în imediata apropiere a Clujului, Lucia Suciu, la Chinteni, și Grigore Fati, la Apahida.
“Nu am vorbit cu premierul Cîțu despre sporirea atribuțiilor primarilor de municipii, ci despre un proiect care să reglementeze modul de funcționare a zonei metropolitane. Noi asigurăm transportul public la Gilău, de anul acesta, și la Florești, Baciu, Apahida, Feleacu – suntem printre puținii din țară care avem o asemenea viziune de dezvoltare. Dar ce se întâmplă în Florești ne afectază dramatic, nu avem niciun cuvânt de spus la niciun PUZ, la niciun proiect privind educația sau sănătatea. Avem nevoie de coordonare pentru un plan integrat, ce se poate construi la Cluj să se poată construi și în zona metropolitană. Ce e valabil aici să fie valabil și dincolo. E nevoie de coerență printr-un plan care să aibă forță juridică. Avem nevoie să colaborăm la dezvoltarea urbană, la școli, la mediu, atât pe deșeuri, cât și pe Someș, unde noi avem partea de încasare – noi culegem gunoaiele care vin din amonte”, a răspuns Boc.
Primarul Clujului a lăudat felul în care se înțeleg primarii din zona metropolitană, indiferent de partidul din care provin. Sunt trei proiecte mari la care sunt implicate mai multe unități administrativ-teritoriale: centura metropolitană, metroul, trenul metropolitan.
“Nu am inventat noi apa caldă, asemenea legi funcționează de 50 de ani în țări ale Uniunii Europene”, a precizat primarul Emil Boc.
Pe anumite grupuri, diverse persoane au interpretat că acest demers ar duce la creșterea taxelor locale pe care le au de plătit. Zero șanse. Între măsura propusă de Boc și temerea acestor cetățeni nu există nicio legătură. Taxele pot crește semnificativ, conform legii, dacă vreuna dintre comune se va transforma în oraș, dar aici nu se pune problema.