Proiectul „caselor de fițe” a fost avizat de urbaniști cu două recomandări. Arhitectul șef al județului: „Noi știm, doamna arhitect, că puteți mai mult”

Autor  Tudor Știrbu   în       8 luni în urmã     2582 Vizualizări.  

Specialiștii în urbanism de la Consiliul Județean Cluj au avizat favorabil, în ședința de miercuri, 21 februarie, proiectul care viza edificarea a două cabane în Mărișel, care în proiectul prezentat numai a cabane de munte nu arată, ci mai degrabă niște „case de fițe” ale unor oameni cu bani de la Cluj. 

Vi le prezentăm mai jos. Mai întâi, un plan general:

Apoi randările cu cele două așa-zise „cabane” de la munte:

4.291

de metri pătrați este suprafața însumată a celor trei parcele pe care ar urma să fie construite cele două cabane.

Cele două recomandări: s-au cerut un alt aliniament și „îmbunătățirea arhitecturii”

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a cerut în ședința CTATU de miercuri, 21 februarie, ca viitoarele cabane din proiectul prezentat să fie aliniate cu cele care sunt deja construite în vecinătate. „Cabanele ăstea (cele existente în vecinătăți – n.r.) nu sunt de ieri, de azi, ci sunt construite din 2017, deci puteți să le aliniați la ce e acum. Va trebui să vă retrageți. În rest, nu e nicio problemă”, a recomandat arhitectul șef al județului Cluj.

„Da, nu e nicio problemă, se pot alinia”, a fost de acord Alida Vișan, reprezentanta proiectantului.

Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU de la Consiliul Județean, s-a interesat despre utilități. Proiectantul i-a transmis că utilitățile sunt în apropierea terenului studiat și că nu e nicio problemă din acest punct de vedere.

La finalul prezentării, a intervenit arhitectul șef al județului Cluj, care i-a recomandat proiectantului să îmbunătățească partea de arhitectură (despre care Media9 a spus și a scris că nu se încadrează cu zona montană – n.r).

Articolul este mai jos:

Ăstea sunt cabanele de la munte? Par mai degrabă case de fițe de la oraș

„Aici așa a fost dorința beneficiarului, dar vom lucra la ea”, a explicat Alida Vișan.

„Dar noi știm, doamna arhitect, că puteți mai mult”, a transmis o încurajare arhitectul șef al județului Cluj.

„Beneficiarul trebuie să știe și să înțeleagă că există un specific pe care noi l-am impus în comisie (CTATU – n.r.) pentru zona Mărișel. Ar fi bine să ne păstrăm conduita”, a spus Alin Tișe.

Tișe a propus un aviz favorabil. Proiectul a fost avizat cu 7 voturi de către membrii Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj și trece în etapa următoare.

Potrivit memoriului tehnic, zona care a generat studiul aferent documentației se situează în extravilanul localității Mărișel. Tema de proiectare presupune introducerea parcelelor studiate în intravilanul localității Mărișel prin realizarea planului urbanistic zonal.

Zona studiată are formă regulată și se învecinează pe două laturi cu un drum și strada Principală.

Vecinătăți

  • la nord: drum macadam;
  • la sud: teren liber de construcții;
  • la vest: teren liber de construcții;
  • la est: strada principală.

Conform proiectului, accesul pe parcelă (atât pietonal cât și auto) se realizează din drumul existent în partea de nord a parcelei și din strada principală. Parcarea vehiculelor se va realiza în interiorul parcelei studiate, iar numărul acestora va fi reglementat ulterior.

Beneficiarul investiției este Horia Laurențiu Radu, iar proiectul a fost realizat de s.c. Endorfina Concept s.r.l. din Florești, birou de arhitectură și urbanism condus de Alida Vișan.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.