Pont: cum poți circula cu transportul în comun în Cluj fără să-ți cumperi bilet și fără să fii amendat
Primăria Cluj-Napoca și câteva companii cu sediu în oraș au inițiat, probabil, una dintre cele mai de succes inițiative privind protejarea mediului înconjurător din ultima perioadă.
De curând, municipalitatea a inițiat procedura de consultare publică în demersul realizării unui regulament privind colectarea deșeurilor de ambalaje la automatele RVM (Reverse Vending Machines) cu acordarea de recompense. Asta pentru că, în prima parte a proiectului, banii vin din sponsorizarea făcută de compania Terapia, dar din toamnă vor trebui disponibilizate sume de la bugetul local.
Inițiativă lăudabilă
Municipalitatea, alături de Envipco Solutions – Production, Compania de Transport Public – CTP Cluj-Napoca și Supercom SA au instalat, de curând, două containere de colectare selectivă a ambalajelor: unul în Piața agroalimentară Zorilor, celălalt în Piața Flora, din cartierul Mănăștur.
Ca unul dintre cei care încearcă de ani buni să protejeze mediul – ducând cu mine peturi sau ambalaje din metal ori din sticlă direct la automatale de reciclare și nu la pubelele din spatele blocurilor – nu pot decât să fiu extrem de surprins de cât de bine a prins inițiativa.
Punctul de colectare din Piața Flora a fost instalat în urmă cu două săptămâni. În această perioadă, am făcut patru drumuri pentru a preda diferite ambalaje, iar surpriza plăcută a fost că de fiecare dată era cineva în fața mea.
În două rânduri, erau trei persoane, a treia oară patru, iar a patra oară – șase persoane! La automatele din cartier sau din oraș n-a trebuit să stau niciodată după cineva la rând, pentru că nu era nimeni. Așa s-o fi nimerit, nu știu! Cert este că, din ce remarc, inițiativa asta dă roade: și de o parte, și de cealaltă.
3.200
de kilograme de deșeuri din sticlă s-au strâns în cursul unei singure zile, la punctul de colectare din Piața Flora, conform angajaților care lucrează aici
În schimbul voucherelor predate, clujenii primesc un bilet/bilete de călătorie cu transportul în comun în Cluj-Napoca. Administrația locală și companiile partenere câștigă prin reciclarea selectivă a ambalajelor, dar și prin protejarea mediului înconjurător. Câștig la câștig!
Și dacă inițiativa asta dă roade, zic că n-ar fi rău ca primăria să amplaseze în fiecare cartier al Clujului astfel de containere. Cum ziceam: win to win!
Cum faci rost gratuit de bilete de transport în Cluj
Pe 1 august, primarul Emil Boc anunța pe Facebook că două containere pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje de băuturi – sticlă, plastic, aluminiu/metal – au fost amplasate în Cluj-Napoca, la Piața agroalimentară Zorilor și Piața agroalimentară Flora. În schimbul ambalajelor, clujenii obțin un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban. Costul biletelor eliberate gratuit pentru cetățeni este suportat de Terapia – o companie Sun Pharma.
Biletul gratuit poate fi obținut urmând pașii de mai jos:
– Adu ambalajele fără lichide sau alte substanțe toxice, cu eticheta intactă și fără a fi presate la aparatul amplasat în zona pieței agroalimentare din Zorilor;
– Recipientele din sticlă pot avea maximum 1,5l, iar PET-urile maximum 3l;
– Introdu fiecare ambalaj, unul câte unul, în partea rotundă a containerului, luminată cu verde;
– Nu forța ambalajul pentru a-l introduce în partea luminată cu verde. Durează câteva secunde procesul de detectare a ambalajului;
– Așteaptă voucherul cu sumarul ambalajelor introduse și detalii despre recompensă;
– Aparatul va elibera câte un voucher pentru fiecare tip de ambalaj introdus;
– La 15 ambalaje reciclate ai un bilet cu 2 călătorii pentru transportul în comun, care poate fi ridicat de la punctele sau centrele de vânzare a biletelor CTP – Compania de Transport Public Cluj-Napoca.
Biletele pot fi ridicate în această perioadă de la ghișeele CTP:
– Stația Opera, Piața Ștefan cel Mare nr. 16-17
– Centru / Mărăști / Bd. 21 Decembrie 1989 nr. 79A
– Primăria Mănăștur / Str. Ion Meșter nr. 10
– Primăria Zorilor / Str. Pasteur nr. 60
– Primăria Grigorescu / Str. Alexandru Vlahuță nr. 46-47
– CTP Carduri P-ța 1 Mai
– CTP Carduri P-ța Gării Sud
– Minerva – Str. Primăverii
– Bucium – Str. Bucium
– Piața Flora – Calea Florești/ vis a vis de Billa
– Memorandumului Sud – direcția spre Mărăști
– Piața Gării Nord – vis a vis de intrare peron
– Piața Mihai Viteazul Est – Str. I.P. Voitești
– Crinului – Piața Mărăști direcția spre centru
– Arte Plastice – 21 Decembrie 1989
– Aurel Vlaicu – Str. Aurel Vlaicu / spre centru
– VIVO.
Procedura de consultare publică, până în 25 august
Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind consultarea publică și transparența decizională referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentul privind colectarea deșeurilor de ambalaje la automatele RVM (Reverse Vending Machines) cu acordarea de recompense.
Etapa consultării publice are loc în perioada 10 – 25 august 2022. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.
Cât va cheltui municipalitatea cu fiecare automat de colectare selectivă