Poduri noi, platou verde al Sălii Sporturilor, strada Muzicescu pietonală, până în 2023. Parcurile Clujului, afacere de familie

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2301 Vizualizări.  

ACI Cluj (Antrepriza de Construcții Industriale) este compania care a câștigat licitația pentru revitalizarea malurilor Someșului, unul dintre cele mai mari și interesante proiecte ale municipiului. Președintele Consiliului de administrație ACI este Ioan Așchilean, consiliu în care se află și Dorin Așchilean, fratele său.

Dorin Așchilean este și CEO la Nord Conforest, specialista în amenajarea de parcuri. La Cluj, Baza Sportivă Gheorgheni, parcul Între Lacuri, Pădurea clujenilor, parcul Armătura, parcul IL Catagiale, toate au fost sau sunt executate de Nord Conforest. Compania este specializată de 60 de ani pe construcții forestiere, potrivit propriului site.

De data aceasta, licitația a fost câștigată de ACI, care va trebui să finalizeze proiectul până în 2023, pentru ca municipiul să prindă banii din exercițiul financiar 2014-2020 (plus 3) al Comisiei Europene.

123

milioane de lei costă proiectul, din care circa 90 sunt solicitați din fonduri europene (aproximativ 18,5 milioane de euro). Contractul de finanțare a fost semnat în 19 mai 2020.

Spaniolii de la Practica au câștigat concursul de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România și Primăria Cluj-Napoca pentru proiectul de refacere a malurilor Someșului. Implementarea proiectului are termen de finalizare 30.04.2023 (durata de implementare este de 71 luni, cuprinsă în intervalul 16.06.2017 – 30.04.2023).

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea condiţiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme), creșterea deplasărilor cu transportul public şi reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport.

Zona de intervenție are o suprafață de aproximativ 146.500 metri pătrați și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, Parcul Rozelor și Parcul Iuliu Hațieganu.

Se propun o serie diversificată de intervenții:

  • realizarea de trasee amenajate pentru circulația pietonală și ciclistă pe coronamentul digului de protecție;
  • realizarea de trotuare și de trasee cicliste pe străzile cuprinse în proiect;
  • măsuri de consolidare și aducere la cotă a digului existent;
  • plantarea de aliniamente de arbori;
  • folosirea unui sistem de iluminat public modern și eficient;
  • resistematizarea verticală a zonei cuprinse între Parcul Rozelor și Someș etc…

Ce idei au avut spaniolii, în sinteză:

  • Zona platoului Sălii Sporturilor se va reorganiza. Va rămâne o parcare temporară, dar cea mai mare parte a betonului va lăsa locul vegetației și va putea găzdui evenimente publice.
  • Scuarul de lângă Camera de Comerț și Industrie ar urma să fie remodelat; acolo vor fi gradene și spațiul se va conecta cu actuala parcare din spatele instituției, unde se va realiza o piațetă.
  • Strada Gavril Muzicescu va fi pietonalizată, iar strada Sigismund Toduță va fi gândită cu piste de biciclete, pentru a fi o conexiune naturală la podul care ar urma să vină dinspre Cluj Arena.
  • Zona Someșului din dreptul Sălii Sporturilor va avea insulițe legate de mal cu podețe de lemn

 

Proiectul prevede și poduri pietonale și velo noi, la capătul străzii Donath, în zona Parcului Rozelor, în dreptul Cluj Arena, legat de strada Gavril Muzicescu, dar și Podul Nemților, care exista și în trecut lângă Casa Tranzit, de pe strada Barițiu.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.