Podul Porțelanului – zăcământul de sare dublează costurile

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1644 Vizualizări.  

Consiliul Local urmează să aprobe cea mai recentă estimare de costuri pentru noul pod al Porțelanului: 13,7 milioane de lei fără TVA. Sunt banii necesari doar pentru pasajul destinat automobilelor, cu două benzi, care va avea o lungime de 62 de metri și o lățime de 10,8 metri.

În 2017, municipalitatea scotea la licitație două poduri, cel despre care vorbim, plus renovarea celui existent, care urma să devină exclusiv pietonal și velo. Clujul a obținut atunci 6,4 milioane de lei din PNDL. Numai că s-a descoperit un zăcământ de sare, iar firma care a câștigat licitația, Diferit s.r.l., a renunțat la contract. A fost nevoie de un nou studiu de fezabilitate, care a scos la iveală suma de mai sus, dublă față de cea inițială.

2,2

milioane de lei sunt cheltuieli neeligibile pe care le suportă Primăria Cluj-Napoca. Până astăzi, municipalitatea a mai plătit de la bugetul local 505.000 de lei pentru acest proiect.

Informațiile erau că Primăria a comandat expertiză geo-tehnică pe un singur mal al Someșului și că s-a identidicat un filon de sare pe celălalt mal. Acum, în referatul municipalității se arată că există sare pe ambele maluri și că prejudiciul va fi recuperat. Primăria a executat deja garanția societății care a întocmit caietul de sarcini, VCE Vienna Consulting Engineers, 6.000 de lei, și intenționează să impute companiei toate costurile suplimentare ale proiectului.

Proiectul de pe strada Porțelanului prevedea realizarea a două poduri peste Someș, unul care înlocuiește vechea structură care traversa râul și care urmează să fie folosit de pietoni și bicicliști (recepționat în 25.02.2021, pe care acum trec mașinile) și unul destinat automobilelor, cu două benzi, cu o lungime de 62 de metri și o lățime de 10,8 metri (care urmează să fie scos la licitație după aprobarea, vineri, a indicatorilor tehnico-economici rezultați din actualizarea studiului de fezabilitate).

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.