„Platinia” din Baciu intră în analiză. Mini-mall, birouri, locuințe și vegetație pe acoperișuri

Specialiștii în urbanism din Consiliul Județean Cluj vor dezbate, în ședința de joi, 4 mai, un proiect care presupune construcția unui imobil mixt cu subsol, demisol, parter și 7 etaje pe strada Transilvaniei, nr. 16-22, cartierul Dâmbu Rotund, localitatea Baciu.
Proiectul se află acum în etapa de elaborare „PUZ reglementare zonă pentru construire imobil mixt, garaj, spații comerciale, locuire și amenajări exterioare”. Documentația a primit avizul de oportunitate în ședința CTATU din august 2022.
FOTO. “Platinia din Baciu”, ultima variantă. La fel de verde, dar cu atenție sporită la circulații
10
niveluri va avea, conform proiectului, cu subsol+demisol+parter+7 etaje
Conform memoriului tehnic, tema de proiect a fost stabilită împreună cu beneficiarii lucrărilor și presupune elaborarea unui plan urbanistic zonal cu scopul construirii unui imobil cu regimul de înălțime maxim S+D+P+7E, de funcțiuni mixte:
- parcări auto și de biciclete + spații tehnice necesare funcțiunilor la subsoluri;
- spații comerciale, servicii și imobile administrative la demisol, parter, etaj 1 și etaj 2;
- spațiu verde cu acces public la nivelul etajului 2 (nivelul parter al blocurilor de locuinte, din partea nordică a parcelei reglementate);
- locuințe colective de la etajul 3 până la etajul 7.
Cine sunt beneficiarii
Beneficiarii acestei investiții sunt s.c. ALLEPPO GREEN INVEST s.r.l., s.c. RO CARPAȚI s.r.l., Monica și Vasile Luca, Gabriela Dorina Drăgan, Ancuța și Daniel Gheorghe Raită și Viorica Sîntămărian.
Proiectantul general este biroul de arhitectură MAIATEC din Cluj-Napoca, deținut de arhitectul Salha Riyadh.
6.432
de metri pătrați reprezintă suprafața totală a terenului pe care urmează să fie construit imobilul.
Conform memoriului ethnic, amplasamentul studiat se află în zona nord-vestică a municipiului Cluj-Napoca, pe Calea Baciului, la o distanță de aproximativ 190 de metri nord de pârâul Nadăș și nu reprezintă particularități ale reliefului din punct de vedere hidrografic, al condițiilor geotehnice sau al riscurilor naturale.
Declivitate mare
Terenul are o declivitate mare, cu o diferență de nivel de 14 metri pe directia nord- sud. Zona studiată are o formă neregulată dezvoltată cu lungimea pe direcția sud-vest spre nord-est, având suprafața de 6.432 de metri pătrați, cu o latură situată de-a lungul străzii Calea Baciului (Transilvaniei) care deservește întreaga zonă.
Potrivit memoriului tehnic justificativ, pe latura sud-vest cât si pe latura de nord-vest a parcelei există locuințe colective cu parter comercial, iar pe latura de nord-est este o construcție industrială.
Vecinătăți
Zona studiată se află în intravilanul comunei Baciu, în partea de sud-est a comunei, și la periferia orașului Cluj-Napoca. Zona studiată are următoarele vecinatăți:
- est: proprietate privată + teren cu construcții industriale și edilitare;
- sud: Calea Baciului (str. Transilvaniei);
- vest: proprietate private, zonă verde, teren construcție bloc de locuințe colective, parcări;
- nord: proprietate privată și alee privată.
Lucrarea a primit avizul de oportunitate în ședința din 16.08.2022 din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism, care a avizat oportunitatea realizării unui Plan Urbanistic Zonal, pentru reglementarea condițiilor de construire.