Planuri respinse pentru Gilău. Urbaniștii propun promenadă în jurul castelului, spital, judecătorie

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     4939 Vizualizări.  

Jalnic! Așa s-a prezentat arhitectul Florin Mrejeru, de la Arcadis Excellence Center SRL, cu planul urbanistic general (PUG) al Gilăului în ședința Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism de la Consiliul Județean. După aproape zece ani, PUG-ul Gilăului nu a ajuns nicăieri.

„Discutăm despre acest PUG de zece ani. Trebuie să vedem dacă puteți face sau nu acest PUG, pentru că blocăm comuna. Gilăul trebuie să aibă o viziune, să fie un pol turistic și industrial, trebuie să profite de vecinătatea cu municipiul, dar planul nu include nimic din toate acestea. De aceea, avizul este negativ”, a spus Claudiu Salanță, arhitectul șef al județului Cluj.

La dezbaterea online a asistat și primarul Gilăului, Gelu Topan. “Așteptăm raportul de specialitate, în urma celor discutate în comisia tehnică. Vom organiza o întâlnire cu proiectantul și biroul tehnic de urbanism din cadrul Primăriei, urmând să analizăm punctual fiecare recomandare. Ca simplu cetățean, sunt nemulțumit că procesul de elaborare al PUG durează de zece ani și că nu îl putem aviza. Gilăul are nevoie cât mai repede de un plan urbanistic, în contextul dorinței sale legitime de a se dezvolta”, a declarat Topan, pentru Media9.

În PUG se prevede intrarea a 500 de hectare în intravilan și creșterea suprafeței industriale cu 29 de hectare. Ca dezvoltări, se prevăd doar un cămin cultural și o școală în Someșul Rece, realizarea unui pod peste Someș, modernizarea unor drumuri de câmp și forestiere, amenajări de parcări și locuri de joacă. Plus, desigur, introducere de utilități acolo unde încă nu sunt. 

Este nevoie de toate acestea, dar membrii comisiei au venit cu o privire mai largă. Totul pleacă de la faptul că, odată cu realizarea centurii metropolitane și cu transformarea într-un nod important rutier, imediat ce autostrada va ajunge la graniță, Gilăul va deveni o atracție pentru cei care doresc să se mute în afara Clujului și pentru firme care au nevoie de transport spre vest. Populația va crește semnificativ după realizarea centurii. Gilăul poate să devină nu doar o localitate de tranzit, ci și o destinație.

Urbaniștii au propus ieșirea dintr-o logică rurală și implementarea unei gândiri urbane, odată ce comuna este în zona de influență a municipiului Cluj-Napoca: realizarea unei zone centrale, de promenadă, în jurul castelului, o pistă de biciclete de-a lungul Someșului, stabilirea unor zone unde să se construiască birouri, în special pentru coworking, revitalizarea lacului Gilău. Un accent pe turism, înclinat spre posibilități de aventură.

Arhitectul Vlad Negru a mers și mai departe: “Gilăul va deveni oraș până în 2040. Va fi primul oraș spre vest, de la Cluj, pentru că probabil Floreștiul va fi absorbit de municipiu. De aceea, un plan urbanistic cu viziune trebuie să prevadă spații pentru spital, pentru judecătorie. Deja, ca interese, agricultura și silvicultura rămân în urma serviciilor, comerțului, industriei”.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a dat un detaliu extrem de interesant: că există o discuție la Ministerul Dezvoltării Regionale privind realizarea unei legi care să transforme automat localitățile care depășesc un anumit număr de locuitori din comune în orașe sau din orașe în municipii. “Populația crește, iar administrația este subdimensionată și nu mai face față”, a explicat Salanță. Este de văzut dacă proiectul va deveni lege și care vor fi plafoanele de locuitori stabilite.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.