Plante verzi pe pereți. Excelul din Primărie: „Îl declarăm finalizat”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1308 Vizualizări.  

Sursele noastre spun că există un excel la primărie, unul care conține toate proiectele orașului și stadiul lor real. Adică adevărul adevărat, nu înflorituri electorale. Este ceva ce opoziția din Consiliul Local cere de ani buni, transparență pentru proiectele publice, însă acest tabel reprezintă doar transparența destinată leadershipului din primărie.

De ce vorbesc despre acest tabel. Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit astăzi din nou, la Napoca Live, despre regula cea nouă pe care dorește Clujul să și-o autoimpună, 3 – 30 – 300. A scris despre asta colegul Tudor Știrbu, în articolul de mai jos.

Emil Boc, în scandalul arborilor de pe Universității: între sfatul unui șef de trib amerindian și regula 3 – 30 – 300

Iar la capitolul 30 la sută spații verzi în cartiere, primarul a amintit și pereți sau acoperișuri verzi. Și aici ajungem la excel-ul din primărie. Pentru că acolo, în urmă cu câțiva ani, era inclus un proiect care a fost desemnat câștigător în programul de bugetare participativă 2017. Vorbim despre „CLUJUL VERDE ȘI EFICIENT: GRĂDINI VERTICALE ȘI FAȚADE VEGETALE”. Iar, după ce s-au plantat niște plante cățărătoare pe pereții unor parkinguri, în tabel apărea următorul mesaj: „îl declarăm finalizat”.

De altfel, așa apare, proiect finalizat, și pe website-ul bugetareparticipativa.ro.

Numai că efectele proiectului nu se observă nici astăzi. Căutați plantele cățărătoare de pe parkinguri să vedeți în ce stadiu real se află proiectul. Probabil de aceea nici primarul n-a amintit nimic despre el, astăzi, în intervenția sa de la Napoca Live.

Vă prezentăm aici o clădire cu pereți verzi din Paris, aflată la doar doi pași de Tour Eiffel. Ca să putem face o comparație.

Revenind la excel. Credem că abia atunci va fi primăria cu adevărat transparentă când acel tabel va putea fi consultat de orice clujean, nu doar de leadershipul din primărie.

89% din poluarea Clujului este generată de cetățeni (studiu). Ce schimbări sunt propuse pentru Mănăștur

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.