Plângere penală a lui Emanuel Ungureanu privind un centru medical nou al Clujului: “Un proiect compromis”. Replica lui Florin Stamatian

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1622 Vizualizări.  

Deputatul Emanuel Ungureanu a lansat o serie de acuzații grave la adresa unor persoane cunoscute din sănătatea clujeană: medicul și deputatul PNL Florin Stamatian, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Petru Șușcă și Tunde Kovacs, directorul clinicii Imogen. “Voi face o plângere penală săptămâna viitoare, voi merge la DNA. Procurorii vor demonstra de unde pornește abuzul în serviciu și care este prejudiciul. Sunt oameni care au compromis un proiect de o anvergură extraordinară”, a spus Ungureanu. 

O sală cu echipamente de jumătate de milion de euro stă nefolosită

Despre ce este vorba? Potrivit lui Ungureanu (foto), proiectul european de aproximativ 10 milioane de euro privind realizarea Imogen nu a fost respectat. Clădirea urma să găzduiască un centru interdisciplinar de cercetare, însă partea de chirurgie buco-maxilo-facială nu funcționează. Accentul este pus pe obstetrică, întrucât principalul promotor al clinicii a fost Florin Stamatian, cunoscutul ginecolog.

“Este o sală goală, care stă nefolosită de cinci ani. Este dotată cu aparatură de ultimă generație, în valoare de jumătate de milion de euro”, a spus Emanuel Ungureanu. Potrivit acestuia, profesorul de chirurgie buco-maxilo-facială Grigore Băciuț, care era semnatar al proiectului, nici nu a călcat prin noua clinică. “Este un proiect integrat, iar faptul că nu a funcționat a compromis întregul proiect. Imogen nu și-a atins obiectivele, iar banii vor trebui restituiți Uniunii Europene”, este de părere Ungureanu.

Deputatul a cerut și un control al Ministerului Sănătății, care încă nu a fost finalizat. “Nici nu se va finaliza prea curând. PNL este la guvernare, Stamatian este în PNL”, a spus deputatul USR.

Stamatian: „Sala a fost folosită de 20-30 de ori”

L-am invitat să ofere o replică și pe Florin Stamatian (foto), fost prefect al Clujului, care este și președintele Societății de Obstetrică Ginecologie din România.

„El (Emanuel Ungureanu n.r.) o ține pe a lui. Toate chestiile au fost analizate, după perioada de supraveghere a fost analizat proiectul, în baza unor criterii care trebuiau îndeplinite până la finalul acelei perioade. S-a pus în balanță evoluția proiectului, aparițiile în publicațiile de specialitate, personalul și toate au fost îndeplinite. Asta nu se înțelege, că nu este o unitate de sănătate publică, ci una de cercetare pentru diagnostice precoce, pentru soluții terapeutice, în special pe sistemul nervos central. Au fost și 20-30 de consultații în sala despre care vorbește Ungureanu, nu foarte multe. Aș fi vrut să fie mai des utilizată, nu am iubit niciodată ceva care stă. Am propus Direcției de Sănătate Publică și Primăriei să facem acolo un cabinet de stomatologie școlară, să vedem copiii de la diferite școli și să identificăm anumite afecțiuni. Primăria a fost de acord, DSP a fost de acord, dar deocamdată ministerul nu mi-a aprobat un post. Avem nevoie de un angajat aici, nu de unul la UMF. Nu am primit încă avizul, a fost și pandemia, pentru că este o idee din ultimul an. Când este nevoie, profesorul Bran, de la buco-maxilo-facială, trimite un om de-al lui”, a spus Florin Stamatian.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.