Autostrada bicicletelor. Pista metropolitană, inclusă în proiectul centurii metropolitane
Media9 a anunțat, în urmă cu două săptămâni, decizia de a se include pista metropolitană de biciclete în proiectul centurii. Pe unele tronsoane dintre Florești și zona Emerson, pista va fi cuprinsă pe traseul centurii și ar urma să fie finanțată de CNAIR, din fonduri europene; în altele, să urmeze malul Someșului, iar costul să fie suportat de administrațiile locale. CNAIR ar urma să obțină finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar primăriile Cluj-Napoca și Florești trebuie să își achite partea din fonduri europene sau din bugetul propriu. Primarii din Gilău și Apahida sunt interesați ca pista să se întindă până în comunele lor.
Citește și:
EXCLUSIV Încă un proiect metropolitan! Gilău – Apahida pe două roți
Joi, la Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), primarul Clujului, Emil Boc, a confirmat informația. Boc a declarat că în proiectul centurii metropolitane au fost incluse piste de biciclete pe o lungime de 19 kilometri, de la barajul din Florești până aproape de ieșirea din Cluj-Napoca. Pistele vor avea o lățime de 1,5 metri pe fiecare sens, fiind de asemenea prevăzută și o zonă de siguranță de 1 metru pe fiecare parte. De asemenea, au fost prevăzute piste de biciclete și pe drumurile de legătură ale centurii, pe o distanță de 9 kilometri.
„Voi propune un acord de parteneriat primarilor din aria metropolitană pentru a realiza culoarul de mobilitate alternativă de-a lungul Someșului, de la Gilău până la Bonțida. Pe raza municipiului Cluj-Napoca, pe 16 km avem etapizată amenajarea malurilor Someșului, dar important este ca toți primarii din zona metropolitană să rezerve spațiul aferent prin planurile lor urbanistice generale pentru finalizarea acestui coridor de mobilitate”, a declarat Emil Boc.
CIIC a organizat joi o nouă dezbatere privind realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, realizată de Primăria Cluj-Napoca, împreună cu experții Băncii Mondiale și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj.
Până acum, Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică, a organizat șapte dezbateri publice pe marginea viitoarei Strategii de dezvoltare a Clujului, fiecare dintre acestea dedicată unui capitol specific, de la regenerare urbană, la educație și infrastructură urbană până la Clujul verde, mobilitate și locuire. Toate prezentările din cadrul acestor dezbateri sunt publice pe site-ul Prrimăriei Cluj-Napoca, la secțiunea dedicată CIIC – aici.
De asemenea, toate dezbaterile pot fi urmărite pe paginile de Facebook Municipiul Cluj- Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică. Dezbaterea dedicată Clujului Metropolitan a fost parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020 (POCA).
Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând acest link.
Următoarea dezbatere CIIC online va avea loc joi, 25 martie 2021, tema acesteia fiind reamenajarea Pieței Karl Liebknecht și a străzilor adiacente.