„Pietonalizarea străzii Universității ar fi o mare greșeală”

Marți, 9 ianuarie, ora 15. Primăria are programată atunci prima ședință a Comisiei pentru siguranța circulației pe anul 2024. Această comisie este formată din angajați ai Primăriei, dar și din specialiști independenți, respectiv din trimiși ai Biroului Poliției Rutiere.
De ce este importantă această ședință? Pentru că va decide felul în care se va circula pe străzile Universității, Kogălniceanu și Iuliu Maniu. Primarul Emil Boc afirmase joi că propune pietonalizarea lor, cu excepții: riverani și mașini de aprovizionare.
Media9 a discutat cu doi membri titulari ai comisiei, nu le vom dezvălui numele ca să nu mutăm dezbaterea din ședință în presă. Ideea este că niciunul nu agreează propunerea edilului șef. Unul dintre aceștia a spus așa: „cel mult shared space”, ceea ce înseamnă un spațiu carosabil de mică viteză, împărțit între pietoni, bicicliști și automobil. Al doilea a fost și mai categoric: „Pietonalizarea străzii Universității ar fi o mare greșeală. Celelalte două pot deveni pietonale”. Așadar, se anunță o discuție pe cinste. V-am mai spus aici că propunerile primarului nu sunt mereu acceptate de specialiști și vă dăm doar două exemple: Boc s-a antepronunțat privind Parcul Feroviarilor, că ar vrea acolo un trenuleț, și privind Cetățuia, că ar fi bun un funicular, iar ideile sale nu au ajuns pe planșa arhitecților.
“În prima ședință a comisiei de circulație din 2024 vom discuta despre pietonalizarea acestor străzi din zona centrală. Sigur, cu excepția riveranilor și a aprovizionării. Este o zonă atât de frumoasă, un spațiu pietonal superb pe care ar fi păcat să îl omorâm cu mașini, să aducem din nou poluarea”, a spus Boc, la Napoca Live, cu referire la cele trei artere.
Acesta a subliniat că eliminarea traficului de pe mai multe artere centrale ar putea readuce marile branduri în centrul Clujului, ocupat acum de magazine second hand și păcănele. “O astfel de decizie va genera și dezvoltare economică. Lumea a fugit la mall, dar am văzut în alte orașe că se întoarce în centru, dacă se creează condiții. Eu cred că magazinele importante vor reveni în centru”.
Pe grupurile de activiști civici, ideea primarului a fost foarte bine primită. Dincolo, la automobiliști, Emil Boc este înjurat cu tot repertoriul. Numai că pe principalul grup de activiști sunt 16.000 de oameni, iar pe principalul grup de automobiliști sunt 113.000 de oameni.
Direcția de a pietonaliza centrul orașului, pentru reducere poluării și pentru a oferi mai mult spațiu de promenadă, de instalare de terase, este una europeană. Înainte de a fi șoferi suntem oameni, pietoni. Să ne amintim cum s-au schimbat Piața Muzeului, latura vestică a Pieței Unirii și Bulevardul Eroilor, prin reducerea carosabilului. Acolo e ceea ce mulți numesc „vibe-ul” Clujului. Pe de altă parte, v-am spus de multe ori că schimbarea de mentalitate este anevoioasă. S-a făcut și în vestul Europei cu eforturi uriașe. A durat mult, 20-30 de ani, a „descălecat” niște primari, dar a avut până la urmă câștig de cauză. Să vedem cum va rezista șocurilor actualul primar al Clujului.