Piața imobiliară din Cluj în 2025: tranzacțiile au crescut în februarie, dar rămân sub nivelul de anul trecut

Autor  admin   în       1 lunã în urmã  

Piața imobiliară din Cluj a înregistrat o revenire în februarie 2025, după o lună ianuarie mai slabă. Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), analizate de Economica.net, în județul Cluj s-au parafat 987 de tranzacții cu unități individuale în februarie, o creștere față de prima lună a anului. Cu toate acestea, comparativ cu februarie 2024, numărul tranzacțiilor este mai mic cu aproximativ 3%.

Clujul rămâne unul dintre cele mai active județe din țară în ceea ce privește vânzările de locuințe, ocupând locul trei la nivel național, după București (4.300 de tranzacții) și Constanța (1.152 de tranzacții).

Constanța este revelația lunii februarie, când a înregistrat o creștere de 50% a tranzacțiilor față de anul trecut. Acest județ a depășit Timișul și Ilfovul, devenind al doilea cel mai activ după București. Clujul este pe poziția a treia la nivel național, cu 987 de tranzacții în februarie, urmat de Timiș (805), Brașov (656) și Ilfov (666).

1.418

unități locative s-au vândut în total la Cluj, în primele două luni ale anului.

Deși începutul anului a fost mai ezitant, piața pare să își revină treptat. Evoluția tranzacțiilor din următoarele luni va depinde de mai mulți factori, printre care:

• Dinamica dobânzilor bancare – orice reducere a dobânzilor la credite ipotecare poate stimula cererea.

• Ofertă vs. cerere – în contextul unui stoc limitat de apartamente noi, prețurile ar putea rămâne ridicate.

• Impactul economic general – creșterea salariilor și stabilitatea economică sunt factori cheie pentru accesibilitatea locuințelor.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.