Piața de restructurare crește. Peste 1 miliard euro, valoarea activelor companiilor aflate în concordat preventiv (P)

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     685 Vizualizări.  

Numărul companiilor care accesează OG 6/2019 pentru reorganizarea datoriilor bugetare crește.

Conform unei analize CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, companiile românești aleg tot mai mult să acceseze mecanisme de prevenție, precum concordatul preventiv și OG 6/2019.

Piața de restructurare din România face pași spre maturizare: în 2020, valoarea activelor imobilizate ale companiilor care au accesat concordatul preventiv a crescut la peste 1 mld. euro, de la 15 mil. euro în 2019, și reprezintă peste 71% din valoarea totală a activelor companiilor intrate în insolvență și restructurare anul trecut. 

Totodată, cifra de afaceri cumulată a companiilor cu impact în economie care au accesat concordatul preventiv, printre care se numără și CFR Marfă și Blue Air, se situează la 693 mil. euro, și atinge aproape două treimi din valoarea companiilor care au accesat insolvența și restructurarea. 

Sectoarele de activitate în care activează companiile care au accesat concordatul preventiv în 2020 sunt: transporturi, industrie, HoReCa, servicii și imobiliare, de altfel unele dintre industriile cele mai afectate de criza sanitară.

Potrivit CITR, aceste date ne arată că marii jucători din piața românească au înțeles cât de importantă este luarea unei decizii la timp pentru salvarea businessului și au decis să se îndrepte mai degrabă spre metode de restructurare în afara insolvenței, care se aplică încă de la primele semne de dificultate. Astfel, prin decizia de a acționa la timp, aceste companii au ales să prevină intrarea în starea de insolvență și să se redreseze înainte ca problemele financiare să se agraveze, iar activitatea operațională a companiei să se blocheze. 

Aceasta este și situația unor mari companii de stat, care au făcut anul trecut pași importanți pentru reorganizarea afacerilor.

Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și  Head of Business Development Impetum Group, despre decizia managerilor și antreprenorilor de a accesa proceduri de restructurare: „Vedem o schimbare de mentalitate la nivelul marilor companii românești, care încep să gândească în termeni de prevenție în business. Faptul că tot mai multe companii indispensabile pentru economie aleg să se restructureze, ne arată că au încredere în eficacitatea măsurilor pe care le avem la dispoziție și asta e un semn bun pentru piață. Ne așteptăm ca odată cu transpunerea Directivei Europene în domeniul restructurării, în iulie anul acesta, trendul de creștere în piața de restructurare să se accentueze, iar numărul companiilor care aleg mecanismele de prevenție crească. Transpunerea directivei va crea un cadru pentru a renunța la tipare vechi de amânare a insolvenței și restructurării și ne va ajuta să ne concentrăm pe salvarea cât mai multor companii din piață.”

Concordatul preventiv este o metodă de restructurare din ce în ce mai populară, cunoscută pentru rapiditate și eficiență, și la îndemâna oricărei companii care trece prin momente dificile. Această procedură oferă posibilitatea companiei de a purta negocieri amiabile cu creditorii săi care dețin cel puțin 75% din valoarea creanțelor acceptate, elimină riscul executărilor silite și oferă totodată companiei libertatea să aplice un plan de redresare care să salveze la timp afacerea, înainte de a rămâne fără resurse. 

OG 6/2019 este o oportunitate prin care o companie se poate redresa printr-un plan de reorganizare a datoriilor bugetare. OG 6 face posibilă ștergerea dobânzilor și penalităților și eșalonarea datoriilor principale către ANAF. În anumite condiții, se poate reduce până la 50% din datoria de bază.

Aceste măsuri acordă o șansă în plus pentru redresarea eficientă a companiilor, previn ajungerea în insolvență și conferă mai multă libertate și timp de decizie managementului.

Starea mediului de afaceri și impactul amânării

Conform unui studiu CITR, lansat la finele anului trecut, 57% din companiile de impact aflate în insolvență amână, în medie, 3 ani accesarea unor opțiuni de restructurare, ceea ce generează în medie o scădere a cifrei de afaceri cu 50% și creșterea datoriilor cu 30%. De cele mai multe ori, accesarea cu întârziere a mecanismelor de restructurare scade eficacitatea acestor proceduri înspre salvarea companiei. Un alt procent de 23% din aceste companii au amânat în medie un an decizia de restructurare, cu alte efecte dăunătoare asupra companiei, locurilor de muncă și mediului de afaceri. 

„Experiența de peste 20 de ani în zona companiilor cu dificultăți financiare ne-a demonstrat că orice amânare a restructurării duce la tot mai multe termene nerespectate, datorii care se acumulează, blocaje din partea furnizorilor și în unele cazuri executări silite. Multe dintre aceste situații ar putea fi evitate. O analiză făcută la nivelul CITR arată că accesarea la timp a mecanismelor de restructurare ar putea salva în trei ani 400.000 de locuri de muncă din 12.000 de companii de impact aflate în dificultate”, a declarat Aurel Podariu, Senior Partner CITR și Business Development Manager Impetum Group.

Odată cu implementarea noii Directive Europene în domeniul restructurării și prevenției insolvenței la nivelul legislației românești și europene, proiect în care CITR are un rol important de consultant la nivel național, este așteptat ca eficiența mecanismelor de restructurare să fie semnificativ îmbunătățită, iar numărul procedurilor de prevenție în business accesate de către companii să crească considerabil. Totodată, noua legislație va contribui la crearea unei culturi a prevenției în business.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calitativă, la consolidarea mediului economic național și la crearea unui viitor prosper pentru România.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.