Piața care nu se modernizează nici acum, nici în cinci ani. Boc: „Nu avem soluții financiare astăzi”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1360 Vizualizări.  

Dacă ar fi oameni, s-ar socoti discriminați. Clujul are patru piețe centrale mari, dintre care două au fost modernizate și două nu. Unirii și Lucian Blaga sunt aduse în secolul 21, Avram Iancu și Mihai Viteazu au rămas undeva prin trecut. Ultima este victima unui proces, după ce acolo trebuia să se facă un parking subteran; nu se poate face nimic deocamdată. În schimb, Avram Iancu a fost prinsă în bugetul pe anul trecut pentru începerea demersurilor de modernizare; nu s-a mai întâmplat nimic.

La ultima emisiune radio a anului, Emil Boc a dat un verdict foarte trist: piața nu se va moderniza până în 2027.

„Nu avem bani pentru un asemenea proiect, nu ne încadrăm în liniile de finanțare. Ne-am împărțit proiectele în funcție de ce bani există în perioada de finanțare 2021-2027. Proiectul este în stadiul de pregătirea conceptului și așteptăm bani ca să putem da drumul la etape de PUZ și studiu de fezabilitate. Nu avem soluții financiare astăzi”, a spus Boc, la Realitatea FM.

În condițiile în care Clujul produce an de an excedent bugetar, întrucât cheltuie jumătate din cât își propune, Piața Avram Iancu așteaptă, de neînțeles, exclusiv bani de la Bruxelles. Sau poate problema e alta: Emil Boc lasă această zonă în inerția sa, de teamă ca specialiștii angajați să modernizeze piața să nu ceară eliminarea statuii oribile a lui Avram Iancu.

Primăria clujeană a scos în ianuarie 2022 un certificat de urbanism pentru modernizarea Pieței Avram Iancu, a doua cea mai importantă din municipiu.

„Se lucrează la documentația de modernizare, proiectul este inclus în bugetul pe acest an. Specialiștii ne vor spune dacă trebuie organizat un concurs de soluții sau un plan de modernizare”, spunea la începutul anului trecut primarul Emil Boc.

18.227

de metri pătrați are Piața Avram Iancu, potrivit informațiilor conținute de certificatul de urbanism.

Statuia lui Avram Iancu a fost instalată în 1993, operă a sculptorului Ilie Berindei, și a fost dorită acolo de fostul primar Gheorghe Funar.

200.000

de lei erau prevăzuți în bugetul pe 2022 pentru studiul de fezabilitate. 

În certificatul de urbanism se prevede explicit că trei dintre parcele, conform cărții funciare, se află în zona de studiu a investiției ”Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan / Tren metropolitan Gilău – Florești – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida / drum Transregio Feleac TR35 -centura ocolitoare’’. De altfel, Piața Avram Iancu are un record de accese în stația de metrou, potrivit proiectului realizat de Metrans: cinci la număr.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.