Piața 14 Iulie se transformă: partea de sud se pietonalizează, pe străzi apar locuri de joacă. S-a autorizat proiectul

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1181 Vizualizări.  

Acum trei săptămâni se semnase contractul, dar încă nu ieșise autorizația de construire. Sigur, între timp s-a putut trece la partea de proiectare, care durează patru luni. De ieri, toate documentele sunt în regulă, s-a eliberat autorizația de construire pentru proiectul de modernizare a Pieței 14 Iulie.

Investiția vizează creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în Piața 14 Iulie și pe străzile adiacente, Giuseppe Garibaldi, Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, Milcov, Octavian Goga și George Enescu. Latura sudică a pieței urmează să se pietonalizeze. Atenție, aici nu vorbim de scuarul verde din piață, cuprins într-un alt proiect.

3,5

hectare are suprafața vizată de acest proiect și cuprinde amenajări pietonala, spații verzi, piste de biciclete și carosabil.

Suprafețele sunt așa:
  • spațiu verde amenajat: 6157 mp
  • suprafață totală amenajări pietonale: 12.766 mp
  • suprafață carosabilă partajată: 2770 mp (străzi rezidențiale/pietonale)
  • suprafață piste biciclete: 1705 mp
  • suprafață carosabilă totală: 11.833 (partea carosabilă a străzilor)
Proiectul prevede instalarea de mobilier urban modern, amenajarea de piste de biciclete și o zonă de joacă pentru copii, semaforizarea trecerilor de pietoni, precum și crearea unui loc de întâlnire a comunității, unde se pot organiza piețe volante, evenimente de mici dimensiuni ș.a..
De asemenea, iluminatul public va fi modernizat cu tehnologie LED, se vor instala stații de încărcare pentru mașini, biciclete și trotinete electrice. Totodată, în centrul scuarului 14 Iulie se va amenaja o fântână arteziană dinamică.
Acest proiect se corelează cu alte dezvoltări urbane, proiecte în desfășurare: modernizarea Parcului 14 Iulie și reabilitarea străzii Muzicescu (parte a proiectului de revitalizare a malurilor Someșului).
Valoarea contractului este de 31.998.799,22 lei, fără TVA. Durata de execuție este de 19 luni, din care 4 luni servicii de proiectare, iar 15 luni pentru execuția și finalizarea lucrărilor. Executantul lucrărilor este asocierea Nord Conforest SA – SC N.V. Construct SRL – Danlin XXL SRL, cu subcontractanții SC Intercom Energy SRL, SC Live Rental Power SRL, Abcony Serv SRL, SC Eco Garden Construct SRL, SC Altimate SRL, SC Amnv Geocad SRL, SC Quantum Instal SRL.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.