Petiție către Primărie și ISC. Se vorbește despre “atitudinea disprețuitoare a autorităților față de drepturile și proprietatea cetățenilor”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1991 Vizualizări.  

O clujeancă, Cristina Ciupercă pe numele ei, a lansat o petiție adresată Primăriei și Inspectoratului de stat în construcții. Totul în urma alunecării de teren de pe strada Victor Papilian, cauzată cel mai probabil de lucrările defectuoase realizate de un dezvoltator imobiliar. Inițiativa a fost preluată și promovată pe Facebook de activistul civic Szakats Istvan.

Media9 a scris pe larg despre ceea ce se întâmplă în cartierul Europa.

“Dezastrul în derulare pe strada Victor Papilian – care afectează viața a zeci de familii și produce pagube materiale de sute de mii de euro pentru fiecare, arată că recentul trend al dezvoltării imobiliare la Cluj-Napoca, unul care combină disprețul fățiș al autorităților publice și al dezvoltatorilor imobiliari față de legi, norme, și regulamente, se generalizează. În acest moment, locuitorii Clujului asistă neputincioși la surparea unei străzi întregi, cu casele lor cu tot. În ultima jumătate de an, între săpăturile autorizate de Primăria Cluj-Napoca și supravegheate de Inspectoratul de Stat în Construcții, s-a format treptat un imens crater în faţa caselor de pe strada Victor Papilian. Un stâlp de electricitate s-a scufundat pur și simplu în pământ, porțile caselor și aleile s-au rupt, inclusiv rețeaua de gaz a fost afectată. Iar casele oamenilor, pentru care au muncit o viață, au început să o ia, pur și simplu, la vale.

Dezastrul de pe strada Victor Papilian nu este nici pe departe unic la Cluj-Napoca. Doar în luna martie a acestui an, cetățenii orașului au fost martorii și victimele a altor două cazuri răsunătoare: cel de pe str. Edgar Quinet și cel de pe str. Făgetului. Fiecare caz a produs și produce și astăzi pagube materiale de ordinul milioanelor de euro.

În cazul de pe str. Victor Papilian, cetǎţenii au sesizat autoritățile încă din luna februarie 2021. Totuși, singura reacţie din partea autoritǎţilor a fost o vagă și șovăielnică restricţionare a circulaţiei pe stradǎ şi încheierea unui raport în care i se cere beneficiarului sǎ efectueze „umpluturi în zona sprijinirilor şi oprirea altor lucrǎri” – în luna august. Măsurile luate în privința cazurilor de pe str. Edgar Quinet și str. Făgetului sunt similare: vagi și șovăielnice. În fața acestor date, noi, cetățenii ne întrebăm pe buna dreptate: ale cui interese sunt reprezentate, de fapt, de catre autoritățile noastre publice?

Pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, avem nevoie să ne asigurăm ca autoritățile publice – în speță Primǎria, Consiliul Local Cluj-Napoca și Inspectoratul de Stat in Construcţii (ISC) își fac treaba cu respectarea deplină a legii. În interesul cetățenilorşi al orașului. Dezvoltarea imobiliară rapace însoțită de atitudinea disprețuitoare a autorităților față de drepturile și proprietatea cetățenilor este într-o escaladare îngrijorătoare la Cluj-Napoca. Acest fenomen ne va afecta viețile și ne va distruge orașul. Fără intervenția fermă a autorităților publice, dezastrele de pe străzile Victor Papilian, Edgar Quinet și Făgetului vor continua și se vor repeta”, se arată pe grupul de Facebook “Clujul civic”.

Petiția este AICI.

Într-o intervenție la radio, primarul Clujului, Emil Boc, a oferit primele explicații despre situația din cartierul Europa. “Ne-am implicat cu ISC. Inspectoratul de stat în construcții a sesizat și a plecat pe teren, a făcut proces verbal de stopare a lucrărilor, am constatat că se continuă lucrările, s-a făcut plângere penală, pentru că dacă se continuă lucrările care sunt stopate este infracțiune. Este și o acțiune în instanță a vecinilor. Nu se va construi nimic până nu se găsește o soluție. Sper ca procurorii să ia decizii dure. Trebuie făcută o expertiză corectă, care să spună ce piloți forați trebuie instituiți, ce lucrări trebuie făcute pentru ca zonă să rămână în condiții de siguranță. Nu se poate să aibă o atitudine de tipul “după mine potopul”, nu este normal”, a spus primarul.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.