Personalitățile clujene, „păcălite” de primarul Emil Boc

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     967 Vizualizări.  

Primarul Emil Boc a anunțat astăzi că va fi realizat un muzeu al personalităților clujene. Putem să le spunem „personalități păcălite”. De ce? Proiectul a fost răs-amânat de primar și scos acum convenabil din sertar de dragul vizitei la Cluj a ministrului Culturii, Raluca Turcan.

Clădirea de pe Bulevardul Eroilor așteaptă de vreo patru ani să devină muzeu. S-au pus bani în fiecare an în buget, apoi s-au scos și transferat în alte părți. Personalitățile clujene au fost considerate lipsite de importanță, deși ideea muzeului a venit chiar din Primărie.

”În anul 2024, care este anul Avram Iancu, vom avea Centrul Memorial Avram Iancu, în imobilul unde a stat în perioada studenției pe strada Avram Iancu. De asemenea, vom avea un proiect unic în Europa Centrală și de Est, nu numai în România, Muzeul Personalităților Clujene, cu componentă fizică și digitală. Anul viitor va intra în faza de execuție, este un proiect care costă în jur de un milion de euro și care va da posibilitatea clujenilor să vadă personalitățile orașului. Vom avea taragotul lui Dumitru Fărcaș, un document religios al lui Bartolomeu Anania, sau o carte a lui Blaga”, a spus Boc.

Adresa noului muzeu este Bulevardul Eroilor nr. 17, cu galben în fotografia de sus.

Ca o mostră de interes acordată muzeelor de administrația locală, să spunem că fusese anunțată și redeschiderea Muzeului de Speologie dedicat muncii lui Emil Racoviță, de pe strada Sextil Pușcariu. Acesta a fost închis în 2010 de un vecin, care nu a oferit drept de servitute municipalității. A existat un proces, câștigat de Primărie. Întrebați-vă acum de ce nu s-a redeschis muzeul de mai bine de doi ani.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.