Penitenciarul Gherla ar putea fi mutat din oraș. Explicațiile ministrului Justiției, Alina Gorghiu
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, la Târgu Mureş, că va discuta cu autorităţile locale, judeţene şi cu autorităţile centrale, pentru ca penitenciarele aflate în zona critică a oraşelor, în special cele situate în zonele centrale, să fie mutate în afara acestor localităţi.
Alina Gorghiu a numit șase penitenciare din țară care sunt în această situație, printre ele aflându-se și cel din Gherla. Celelalte cinci penitenciare sunt cele din Târgu-Mureș, Oradea, Ploieşti, Satu Mare și Iaşi.
„Penitenciarul din Târgu Mureş a fost construit în 1884 şi este unul din acele şase penitenciare care se află în zona critică a oraşului, zona zero, centrul zero al oraşului. Mai avem la fel în Oradea, în Ploieşti, Satu Mare, Iaşi, Gherla. Sigur, mai avem încă şase-şapte penitenciare tot în zona centrală, dar nu în zona zero, motiv pentru care am luat foarte în serios discuţia la nivel de Executiv şi la nivel de Minister al Justiţiei, astfel încât în perspectivă să putem deschide un dialog clar cu autorităţile locale, cu autorităţile judeţene şi autorităţile centrale astfel încât să mutăm aceste penitenciare din zona critică în afara oraşului”, a declarat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Mureş, potrivit digi24.ro.
Ministrul consideră că situaţia actuală ridică foarte multe probleme pentru dezvoltarea şi modernizarea oraşelor respective, cu privire la siguranţa cetăţenilor, dar şi pentru extinderea penitenciarelor conform normelor actuale în domeniu.
Mai multe declarații ale ministrului Justiției, aici.
De la cetate militară, la închisoare politică pe vremea regimului comunist
Penitenciarul Gherla este o unitate de detenție din municipiul Gherla, județul Cluj. Unitatea funcționează în Cetatea Gherla, pe strada Andrei Mureșanu.
În 20 octombrie 1785, împăratul Iosif al II-lea a transformat cetatea Gherla (fostă cetate militară, construită în anul 1540) în Carcer Magni Principatus Transilvaniae (închisoare centrală pentru Transilvania – n.r.). Pavilionul central de deținere a fost construit între anii 1857 și 1860, iar în anul 1913 unitatea a fost transformată într-un centru de prevenție pentru minori.
Între anii 1945 și 1964, penitenciarul din Gherla a funcționat ca închisoare politică a regimului comunist, iar între 1964 și 1989 ca închisoare pentru deținuți de drept comun. După 1989, a devenit penitenciar cu regim de maximă siguranță.