Peisagist francez despre arborii din centrul Clujului: „Nu este târziu pentru a acționa în mod echilibrat și respectuos”
Peisagistul francez de origine română Nicolas Triboi a intervenit în discuția despre arborii de pe strada Universității. În această după-amiază, problema va fi dezbătută în comisia tehnică de urbanism a Primăriei.
Proiectul de modernizare a străzii a inclus și înlocuirea unor copaci, iar societatea civilă nu a fost de acord, ajungându-se la un moment în care o serie de cetățeni s-au legat cu lanțuri de arbori.
Iată ce spune Triboi:
„Mă bucur să văd că azi, societatea civilă este prezentă și se implică în această dezbatere și cred că în mod evident, dacă societatea civilă exprimă dorința de a păstra arborii (care nu reprezintă un pericol pentru trecători), trebuie ascultată și reacționat corespunzător. Arborii, chiar dacă sunt afectați de șantier (scăderea nivelului solului, săpături, compactare…) merită să fie menținuți și urmăriți în timp.
Este sigur regretabil că aceste discuții nu au avut loc înainte, în ideea să fie protejați «arborii de păstrat», dar nu este târziu pentru a acționa în mod echilibrat și respectuos.
Vegetația urbană nu trebuie analizată ca un mobilier urban, ci ca un organism viu, capabil să se regenereze. Nimeni nu poate fi sigur că rezultatul va fi unul pozitiv, dar merită încercat, protejat. Proiectul ar trebui sa admită adaptări și modificări. (…)
Un «proiect de amenajare urbană» nu este un proces final și definitiv, ci de multe ori este co-creat, realizat în mod participativ.
Sunt convins că arborii merită salvați, mai ales când sunt vii și iubiți. Exact ca o poză de familie unde avem «bătrâni și tineri», «bolnavi și sănătoși». Cât timp arborii nu reprezintă un risc evident de rupere pe spațiul public, care să pună în pericol viața cetățenilor, ar trebui luate toate măsurile necesare pentru păstrarea lor. În timp, dacă acești arbori se vor usca, pot fi plantați alții”, a transmis peisagistul.
Nicolas Triboi a subliniat și că spațiile verzi ar trebuie întreținute de angajați ai Primăriei, nu de firme private subcontractante.
„Orice spațiu plantat din oraș, orice parc, ar trebui să aibă un plan de întreținere și echipe de grădinari, peisagiști, care să lucreze în mod coordonat și logic după o strategie verde pentru oraș. (…) Spațiile verzi nu trebuie subcontractate către alte firme private. Administrația publică trebuie să se implice și să structureze echipe de oameni specialiști, să structureze competențele legate de monitorizarea patrimoniului arboricol și peisager dar și de producerea și înmulțirea lui”, a afirmat Triboi.