Pászkány Árpád și Iuliu Mureșan, trimiși în judecată pentru că ar fi delapidat clubul CFR Cluj. Prejudiciu: 10 milioane de euro

Autor  admin   în       2 years în urmã     3052 Vizualizări.  

Fostul patron al CFR Cluj, Pászkány Árpád, și fostul președinte al acestui club, Iuliu Mureșan, au fost trimiși în judecată sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat. 

Alături de cei doi, în dosar mai este inculpat și Karoly Szekernyes, cumnatul lui Pászkány Árpád, iar persoane responsabile civilmente sunt clubul CFR 1907 Cluj și societatea Transilvania Construcții SA, alături de reprezentanții acesteia, Mircea și Gabriela Timofte.

10

milioane de euro ar fi prejudiciul cauzat clubului CFR Cluj, conform acuațiilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Procesul, însă, a început cu o amânare, chiar la prima sa înfățișare. La termenul din 11 august, magistrații de la Tribunalul Cluj au admis cererea de abținere formulată de către judecătoarea Teodora Loredana Ivaşcu, care a explicat faptul că se află într-un caz de incompatibilitate prevăzut de art. 66 alin. 1 lit.f C.pr.pen. Astfel cauza va fi trimisă pentru o nouă repartizare aleatorie.

Potrivit DIICOT, în perioada 2008 – 2013, persoane din cadrul societăţii comerciale care au deţinut clubul de fotbal CFR CLUJ 1907, cu atribuţii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, şi-ar fi însuşit  suma totală de aproximativ 10 milioane euro din patrimoniul SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA.

Potrivit sursei citate, toate tranzacțiile s-ar fi efectuat prin intermediul mai multor entități rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către inculpatul Pászkány Árpád-Zoltan.

Ce acuzații aduc procurorii DIICOT

În acest sens, se reţine faptul că inculpatul MUREŞAN IULIU – PAUL a avut calitatea de administrator al clubului, iar faptele reţinute în sarcina acestuia au avut ca principal beneficiar pe inculpatul PASZKANY ARPAD – ZOLTAN.

S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către inculpatul PASZKANY ARPAD – ZOLTAN.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor  servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.

DIICOT: Operațiuni fictive

Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat  în actele contabile ale ale SC SPORTIVA FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA cheltuieli care nu au avut  la bază operaţiuni reale ori  au evidenţiat  operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind suma totală de aproximativ 10 milioane de euro.

  • Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Pászkány Árpád (51 de ani) a plecat de mai mulți ani din România. Prima sa oprire a fost în Dubai, dar între timp și-ar fi cumpărat proprietăți în Malta și în Ungaria, la Budapesta. Sub conducerea lui Pászkány, CFR Cluj a promovat în Liga 1, apoi a câștigat trei titluri, precum și Cupa României. Echipa a jucat, în premieră, în grupele Ligii Campionilor. Omul de afaceri clujean a renunțat la CFR Cluj în 2017.

Iuliu Mureșan (68 de ani) a fost administratorul clubului CFR Cluj, apoi a fost președintele Hermannstadt, iar în ultimii doi ani a fost directorul executiv al lui Dinamo București.

Sursa: bzc.ro

Sursa foto: digisport.ro

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.