EXCLUSIV: Parquarium 2. Ia să vezi, că avem deja contract pentru AQUAPARKUL Clujului

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     4892 Vizualizări.  

Vă spun, cu sinceritate, că am crezut în proiectul de aquapark mai puțin decât în cel pentru metrou. Dar cică m-am înșelat. Uite, Primăria a semnat un contract pentru realizarea documentațiilor privind construirea unei astfel de zone de relaxare acvatice. Citiți mai departe pentru detalii. 

Compania care pregătește documentația pentru licitație este Aqua Azur s.r.l., din Poarta Albă, județul Constanța. Este fix aceeași firmă care, în colaborare cu Novelty AE, a desenat și acel proiect futurist de aquapark din Becaș, blocat de societatea civilă. În 2019, asocierea Aqua Azur – Novelty AE semnase însă contractul cu RADP.

133.960

de lei, la care se adaugă TVA, este prețul pe care Primăria îl plătește pentru studiul de fundamentare, elaborarea documentației de achiziție a execuției lucrării, caietul de sarcini și fișa de date a concesiunii.

90

de zile este termenul de finalizare a tuturor documentelor.

Municipalitatea a derulat, pe repede înainte, o procedură de atribuire pentru documentații. Atât de repede, încât în contractul semnat de primarul Emil Boc, de cinci directori din Primărie și de administratorul companiei private, Daniela Marișcu, s-au strecurat aceste pasaje simpatice. Parcă îl și văd pe primar spunând: “Adu repede un contract să îl semnăm cu doamna”. :)) Deci fii atent:

Ce e cu Parquarium, din titlu. Păi așa urma să se cheme aquaparkul din Becaș. Ăstalalt cică va avea un nume mai puțin latinesc: Aquapark Ștrand Grigorescu.

Într-un interviu din 2021, Daniela Marișcu a enumerat Parquarium Cluj printre succesele ale companiei sale. Proiectele realizate de companie până acum sunt Parquarium-Cluj, Primus-Sângeorz Băi, Aqua Parc Prun­du Bârgăului şi Centrul Balnear Legacy, proiectate împreună cu Novelty AE, precum şi Plaja Urbană Du­­nă­rea – Galaţi, Centrul de Agre­ment Aria – Sibiu, extindere Aqua Parc Arsenal, se arată în zf.ro. “Noi ne-am perfecţionat în ul­ti­mii ani pe proiectare specifică şi pu­tem menţiona proiecte precum aqua­parcul ce urmează a fi construit la Cluj – Parquarium”, precizează doamna în interviu. Culmea, în 2021 noi știam deja de doi ani că Parquarium nu se face.

DECLARAȚIE

“În medie, costul unui aquaparc aco­­perit este între 1.500 şi 2.000 de euro pe metru pătrat, iar la outdoor costurile scad deoarece suprafaţa este mai mare, dar sunt în medie între 700 şi 900 de euro pe metru pătrat”.

Daniela Marișcu – administrator Aqua Azur s.r.l.

În baza declarației doamnei Marișcu și la prețurile din 2021, neatinse de război și inflație, prețul aquaparkului Clujului, calculat la valorile pentru outdoor, ar urma să se situeze între 38,5 milioane și 49,5 milioane. De euro. Cam cât Cluj Arena, sigur, la valorile din 2011.

5,5

hectare ar urma să aibă noul aquapark, adică 55.000 de metri pătrați, în spațiul unde se află ștrandul Grigorescu, bazinul olimpic Grigorescu și un spațiu semnificativ din împrejurimi.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.