Parking subteran propus lângă Primărie. Deasupra a apărut ideea unei piațete cu mult spațiu verde

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2545 Vizualizări.  

Un nou spital se va construi chiar în arealul medical public, lângă Institutul Inimii și vechea policlinică de pe strada Moților. Proiectul a trecut de comisia de urbanism a județului, dar se prezintă săptămâma viitoare în fața urbaniștilor care consiliază Primăria. Și vom urmări să vedem ce modificări vor aduce aceștia proiectului propus.

Este vorba despre o unitate medicală cu specificul chirurgie toracică. Proiectanții au studiat însă întregul cvartal și vin cu idei interesante, inclusiv realizarea unei piațete și a unui parking subteran.

Subsol, parter, patru etaje și un etaj tehnic ar urma să aibă noul imobil. Proiectul avea inițial și un heliport, cum se vede într-o randare de mai jos, dar acesta a fost respins, împreună cu un etaj al imobilului, de către Comisia de monumente istorice. „Imobilul nou propus va avea funcțiune medicală, cu regim de înălțime de 3S+P+4E+Eth, al cărui subsol va fi destinat garării autovehiculelor și spațiilor tehnice, iar celelalte etaje vor fi destinate funcțiunilor medicale”, se arată în fișa proiectului.

Așadar, trei niveluri subterane de parcare, o veste bună pentru zona centrală.

606

metri pătrați are suprafața de teren deținută de Entusia s.r.l.. Amprenta la sol a viitoarei clădiri este de 458 de metri pătrați, iar 92 de metri pătrați vor fi donați Consiliului Județean și vor intra în administrarea Spitalului Județean.

„Analizând vecinătățile amplasamentului studiat, se observă prezența mai multor instituții medicale de dimensiuni medii și mari cum ar fi – Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu, Clinica Sante, Clinica de chirurgie Orală și Maxilo-Facială, My Xpert – centrul de radiologie digitală, Spitalul Clinic de copii, Secția de pediatrie a Spitalului Cluj-Napoca, Clinica Medlife, Centrul Medico-Chirurgical Interservisan – prin urmare, funcțiunea medicală propusă pentru amplasamentul studiat este binevenită, susținând dezvoltarea și caracterul zonei”, spun arhitecții în fișa proiectului.

Arhitecții de la Trans-Form studiază în planul urbanistic zonal întregul cvartal. Deși, în PUG, Calea Moților apare că este o stradă cu front închis, realitatea arată că mai ales noile dezvoltări, inclusiv cele din zona Primăriei, nu au respectat această regulă.

„Având în vederea faptul că la nivelul cavrtalului, frontul are numeroase puncte de dicontinuitate putem considera că frontul deschis constituie o specificitate locală, consevarea acestui mod de construire fiind permisă de regulamentul de urbanism aferent PUG pentru toate UTR-urile din cadrul cvartalului”, se arată în document.

Ca urmare, arhitecții realizează o proiecție asupra viitorului zonei și vin cu o propunere îndrăzneață în ideea discontinuității frontului, un scuar verde în fața policlinicii. O parte dintre terenurile din zonă aparțin Spitalului clinic județean de urgență, aflat în subordinea Consiliului județean. Arhitecții au propus și au făcut randarea, dar decizia este la autoritatea publică.

Piațetă propusă pe Moților

„În cazul în care CJ Cluj își va exercita dreptul de preemțiunee, în timp se va putea realiza în cadrul frontului o piațetă care să gazduiască un parcaj subteran și care să se constituie într-un spațiu de detentă și primire, necesar ansamblului medical de interes regional. Acest spațiu va marca și o revenire a pietonilor pe o stradă, astăzi, neofertantă pentru aceștia„, mai spun arhitecții Trans-Form.

Pe de altă parte, arhitecții au realizat o randare și cu posibilitatea ca, pe terenul alăturat, să apară o altă clădire masivă.

Dezbaterea comisiei de urbanism este programată pentru marțea viitoare.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.