PARK LAKE, parcul furat. Aoleu! Arhitectul a „uitat” ce a semnat

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     8766 Vizualizări.  

Plângerea prealabilă trimisă Primăriei clujene de avocatul Mihai Ielciu, privind modul în care a fost realizat ansamblul imobiliar Park Lake, pune în încurcătură municipalitatea. Urbaniștii și juriștii de pe strada Moților nr. 1 își bat capul să dea un răspuns logic la o problemă ilogică. Să dea aparența de legalitate unei ilegalități cap-coadă.

Investitorii sunt bucureșteni, asociații societății Amistar Euroconsult SRL: Robert Grigorescu (reprezentat în acte de tatăl său, Andrei Aurel Grigorescu), fost consilier personal al primarului PNL de la Sectorul 1 din capitală, Andrei Chiliman, și Ion Claudiu Zaharia.

Am tratat subiectul pe larg AICI.

Este cât se poate de evident că blocurile Park Lake – mai ales al doilea – au fost construite într-o zonă verde, conform PUG, unde legea interzicea în mod expres construcțiile. Plângerea a fost depusă în iunie și ar fi trebuit prezentată Consiliului Local în cel mult 30 de zile. La 1 august, aceasta nu a figurat pe ordinea de zi, lucru remarcat de consilierul local PSD Dan Morar.

“Nu știu nimic despre această plângere. Voi cere direcției de urbanism să îmi facă o informare mâine dimineața. Vom mai avea o ședință de Consiliu Local în august, probabil o vom pune atunci pe ordinea de zi”, s-a apărat primarul Emil Boc. A doua ședință de Consiliu Local a avut loc în 7 august, fără nicio referire la blocurile de pe spațiul verde.

Iancu: Nu mai țin minte

E și normal ca municipalitatea să fie încurcată. Este aproape incredibil cum, în urmă cu 11 ani, s-a început distrugerea lacului Gheorgheni 2 și a zonei verzi din preajma sa, în disprețul legii. Cel care a reușit să treacă un asemenea proiect prin Comisia de amenajare a teritoriului și urbanism, apoi prin direcția de urbanism a Primăriei și, în final, prin Consiliul Local este nimeni altul decât Adrian Iancu (foto), fostul arhitect-șef al municipiului.

Am discutat cu Iancu, acum proprietar al companiei Arhimobil SRL și decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism.

“Nu îmi amintesc acest proiect, au trecut mai bine de zece ani. Nu cred că eu am obținut autorizațiile de construire. Până în noiembrie 2009, se putea construi pe spațiile verzi”, a declarat Iancu, pentru Media9.

Iancu crede bine: autorizațiile de construire, în baza planurilor urbanistice de detaliu semnate de domnia sa, au fost obținute de o altă companie, Arhimar Serv SRL, aflată atunci la începutul unei ascensiuni incredibile. În prezent, Claudiu Botea este cel mai de succes arhitect al Clujului; nu pentru premiile pe care le câștigă, ci pentru proiectele controversate pe care le trece prin Primărie.

Praf în ochii naivilor

Pe de altă parte, e interesantă afirmația lui Adrian Iancu privind momentul din care nu se mai poate construi în zonele verzi care apar astfel în planurile urbanistice generale. Domnia sa face trimitere la legea 24, din ianuarie 2007, publicată în Monitorul oficial în noiembrie 2009. Corect. Dar este praf în ochii naivilor. Până la intrarea în vigoare a acestui normativ își făcea efectele OUG 195/2005, privind protecția mediului. Iată articolul 71: “Schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi prevăzute în planurile urbanistice este interzisă”. Credeți-mă, nici legea 24 din 2007 nu este mai clară de atât. 

Pentru siguranță, am contactat și un specialist: “Este interzisă, încă din 2005, schimbarea destinației spațiilor verzi. De aici trebuie să înțelegeți că se puteau amplasa construcții în spațiile verzi, cum ar fi de exemplu chioșcurile, dar nu alte tipuri de construcții”. Iar în zona verde din Gheorgheni s-au “amplasat” ditamai clădirile de zece etaje.

Cum au dispărut peste 20.000 de metri pătrați

Zona verde din jurul parcului Gheorgheni 2 apărea în planul urbanistic general din 1999 cu indicativul V4. Cum am mai scris, au existat investitori cărora Primăria le-a trântit ușa în nas, atunci când s-au interesat dacă pot construi acolo. Apoi au apărut Iancu și magia sa. A elaborat planurile urbanistice zonale și de detaliu care au răsturnat situația. Din pix, cineva a transformat V4 în UTR V1a – “parcuri, grădini publice orășenești și de cartier, scuaruri în ansambluri rezidențiale și fâșii plantare publice”. Și tot nu se puteau face blocuri-turn, dar Iancu a venit cu găselnița genială: zona verde a fost redistribuită, cinic, în parcări înierbate.

Uite încă o lege încălcată cu acest prilej: 350/2001, care subliniază că PUD nu poate contrazice PUZ, iar PUZ nu „bate” PUG: Articolul 47 (1) “Planul urbanistic zonal are caracter de reglementare specifică detaliată și asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe cu prevederile Planului urbanistic general a unei zone delimitate din teritoriul localității”. Art. 48 (3) “Planul urbanistic de detaliu se elaborează numai pentru reglementarea amănunțită a prevederilor stabilite prin Planul urbanistic general, Planul urbanistic zonal sau pentru stabilirea condițiilor de construire”.

Din 22.266 de metri pătrați de spații verzi din arealul studiat, așa cum apăreau în PUG, în 2007 au mai rămas 7.162 de metri pătrați, care au dispărut complet în 2009. Inițial era 94% zonă verde și doar 3% în UTR L3a – “locuințe individuale și colective mici, cu paxim P+2”, dar pe toată zona s-a autorizat construirea unor giganți de zece etaje. 

Primăria este pe cale să cumpere pe bani serioși parcuri pentu cetățenii Clujului, făcând exproprieri, dar asta după ce mii de metri pătrați din Parcul Est proiectat încă de acum 50 de ani au fost făcute cadou investitorilor de la Amistar, Grigorescu și Zaharia. 

În demersul său, avocatul Mihai Ielciu cere revocarea autorizației de construire pentru cele două blocuri deja edificate, dar și pentru cele două care ar urma să se construiască în proiectul Park Lake (autorizate în 2016); dacă se vor ridica și acestea, tot ce a mai rămas din zona lacului Gheorgheni 2 se va îngropa definitiv sub betoane. Mingea este acum în terenul Primăriei și al Consiliului Local, care ori recunosc greșeala, ori validează ilegalitatea a doua oară.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.