Parcul industrial al fraților Mureșan merge mai departe. „Va fi pentru companiile noastre”

Autor  admin   în       1 year în urmã     2810 Vizualizări.  

Proiectul urbanistic care prevede construirea unui parc industrial pe un teren de aproape 2,7 hectare în localitatea Vâlcele a fost avizat favorabil în ultima ședință a Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj. 

Beneficiarul investiției este Reggia Capital & Real Estate, parte a grupului de firme deținute de frații Simion și Teofil Mureșan, patronii companiei clujene Electrogrup.

Amplasamentul pe care se va edifica această investiție se află în apropierea viaductului de la Vâlcele și este accesibil din partea de nord-est, din drumul european E60/DN1.

„Va fi pentru Electrogrup și companiile noastre. Extinderea facilităților de producție, proiectare și birouri”, a explicat Teofil Mureșan.

Prezentarea în ședința CTATU a fost făcută de către arhitecții Cristian Bănuț și Cristian Urcan, de la biroul SQM Arhitecture, proiectantul lucrării.

Două zone: una de birouri, cealaltă tehnică

Proiectanții au arătat că beneficiarul dorește două zone, una de birouri și una tehnică pentru logistică și depozitare, unde se vor amenaja o clădire de birouri cu trei etaje, paralelă cu drumul european, și hale de producție.

Ambiția proiectanților, exprimată și în ședința Comisiei tehnice de urbanism, este ca pentru clădiri să obțină standardul pentru eficiență energetică, ba chiar să atingă neutralitate zero privind amprenta de carbon și relația cu mediul.

26.357

de metri pătrați este suprafața totală a terenului pe care urmează să fie construite clădirile din acest proiect.

Este vorba de șase parcele în satul Vâlcele, cu o suprafață totală de 26.357 de metri pătrați. Terenul este proprietatea Reggia Capital & Real Estate s.r.l., cu sediul în București.

Reggia Capital & Real Estate a preluat în urmă cu câțiva ani societatea Direct One New Media, care oferea conținut video online. Direct One este o firmă deținută de frații Teofil și Simion Mureșan, patronii companiei Electrogrup din Cluj.

Tema proiectului presupune elaborarea unui plan urbanistic zonal (PUZ) cu scopul construirii unui parc industrial cu imobil de birouri, hale de producție și depozitare, amenajare parcuri, având regimul de înălțime de maximum
S+P+3E.

În timpul prezentării, membrii Comisiei tehnice de urbanism și Alin Tișe, președintele CJ Cluj și cel care conduce ședințele CTATU au avut prilejul să discute modul în care a fost gândită varianta de legătură cu Autostrada Transilvania. Astfel, TIR-urile trec prin Vâlcele pe lângă casele oamenilor.

În plus, membrii comisiei au remarcat că și viitoarea investiție va avea aceeași problemă cu accesul în parc, în sensul în care autovehiculele care circulă spre Cluj vor fi obligate să întoarcă pe drumul național.

Proiectanții au replicat și au spus că există o alveolă la circa 200 de metri, folosită în prezent de construcțiile vecine, pe care o vor utiliza și autovehiculele din viitorul parc industrial.

Proiectul a fost avizat favorabil cu 5 voturi.

Compania Electrogrup, beneficiara investiției

Beneficiara investiției este, la final, compania clujeană Electrogrup. Compania este deţinută de fraţii Simion și Teofil Mureşan şi de Marian Pantazescu. Potrivit termene.ro, compania a avut o cifră de afaceri de peste 519 milioane de lei, un profit de peste 41 de milioane de lei realizat cu 401 angajați. Electrogrup este o companie care oferă servicii de infrastructură energetică, infrastructură telecom și construcții civile și industriale.

Acces auto și parcări

Conform memoriului tehnic, clădirile se vor racorda la toate utilitățile existente în zonă. Accesul auto va fi realizat din drumurile publice situate pe latura nord-vestică, respectiv sud-estică a amplasamentului. Se propune lărgirea acestora la un profil de 12 metri și cedarea în domeniul public a suprafeței necesare.

Potrivit documentației, se propune dezmembrarea unei suprafețe totale de 887,50 mp pentru regularizarea străzilor adiacente amplasamentului studiat, care se vor înscrie în cartea funciară (CF) cu destinația de „drum”.

Investiția va dispune de cel puțin 30 de locuri de parcare pentru autoturisme și altele pentru TIR-uri.

Vecinătăți:

  • nord-est: drumul național european, E60/DN1
  • nord-vest: proprietate publică, drum;
  • sud-est: proprietate publică, drum;
  • sud-vest: proprietate privată.

CITAT

„Realizarea investiției propuse reprezintă o contribuție deosebită pentru o dezvoltare majoră, atât din punct de vedere social, cât și economic. Propunerea, asemeni dezvoltărilor învecinate, duce la o modernizare industrială a zonei, la oportunități noi atât pentru comunitatea locală cât și extinsă”.

Fragment din memoriul tehnic justificativ

Toate costurilor vor fi suportate de către investitori. Lucrările prevăzute în prezentul studiu nu impută costuri pentru autoritățile publice locale.

Proiectul a fost realizat de s.c. SQM Arhitecture s.r.l. din Cluj-Napoca.

Sursa foto: Randări SQM Arhitecture

 

 

About