Parcul Est. Se tranșează problema aquaparkului

Primăria Cluj-Napoca organizează o nouă dezbatere publică în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) marți, 4 februarie 2020, începând cu ora 18.00. Tema dezbaterii este ”Parcul Est – pregătirea temei pentru concursul de soluții”. Întâlnirea va avea loc la clădirea Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.
La finalul anului trecut, Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a inițiat o serie de consultări publice a cetățenilor interesați cu privire la proiectul viitorului Parc Est din municipiu. Astfel, ca primă etapă în seria de consultări publice, clujenii au putut participa la un chestionar electronic intitulat „Cinci întrebări despre parcul Est din Cluj-Napoca”, unde au putut răspunde unor întrebări generale cu privire la felul în care cosideră potrivit să fie abordate funcțiunile acestui nou proiect verde, de amploare, al orașului, înainte de a se intra în detaliile tehnice ale proiectării sale.
Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România urmează să organizeze un concurs de soluții pentru viitorul Parc Est. Consultarea publică este menită să ajute în dirijarea unei teme care să răspundă nevoilor viitorilor utilizatori – creșterea calității vieții în cartierele învecinate și diminurea impactului ecologic a expansiunii urbane prin păstrarea biodiversității unei zone spectaculoase și extrem de valoroase prin caracterul ei sălbatic.
Societatea civilă cere de mai mult timp amenajarea Parcului Est, gândit de arhitecți încă din anii 1960. Proiecte pentru acest spațiu verde s-au propus și în două ediții ale programului de bugetare participativă.
Dezbaterea de marți va tranșa, probabil definitiv, problema aquaparkului pe care Primăria s-a gândit să îl plaseze în noul parc. Societatea civilă s-a opus vehement, considerând amplasamentul a fost ales greșit. În dezbateri, cetățenii au afirmat că își doresc un parc vast, cel mai mare al Clujului, cu păsări, pești, mamifere, nevertebrate, cu spații de petrecere a timpului liber. Oamenii mai cer, de asemenea, o alee care să lege Lacul Gheorgheni 1 de Lacul Gheorgheni 3.
”Parcul Est este cel mai important proiect de amenajare a unui parc în Cluj-Napoca și se înscrie în programul de investiții Clujul Verde, care presupune amenajarea de noi spații verzi în oraș pe o suprafață de peste 110 hectare. Procedura concursului de soluții va asigura o calitate a amenajării peisagistice, așa cum s-a dovedit și în cazul celorlalte proiecte pentru care s-a demarat această procedură până acum”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și, totodată coordonatorul CIIC.
Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost lansat în toamna anului 2017, fiind un laborator de idei, permanent, în care se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind proiectele de dezvoltare urbană. Dezbaterea din 4 februarie este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).