Parc și parking pentru “groapa” din Mărăști

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã  

Primăria a pornit săptămâna aceasta un proiect de modernizare a zonei Mărăști. Potrivit licitatia.ro, s-a lansat licitația privind elaborarea planului urbanistic zonal (PUZ) pentru Parcul Aurel Vlaicu. La pachet, ar urma să vină amenajarea zonei pe principiul “walkable city”, oraș pentru pietoni, respectiv construirea unui parking suprateran.

Dincolo de Expo Transilvania, spre IRA, se pregătea un mare proiect imobiliar. Inițial, Primăria a fost de acord, apoi s-a “sucit”. Municipalitatea concesionase terenul companiei cu capital spaniol Nervia Center, care administrează un parc industrial în Apahida. Planul era să construiască un ansamblu imobiliar, cu centru de expoziții, clădiri de locuit și de birouri.

Pentru că nu au mai primit dreptul că construiască așa cum au dorit, patronii de la Nervia nu au plătit redevența stabilită prin contractul cu Primăria. Așa se face că o suprafață de 31.480 de metri pătrați a revenit în patrimoniul municipiului. În urmă cu două luni, Consiliul Local a aprobat înscrierea parcelei în cartea funciară.

Emil Boc a subliniat că lângă Expo nu se mai doresc blocuri, ci doar o zonă verde.

“Este o locație extrem de importantă, într-un cartier care nu are foarte multe spații verzi, care are nevoie de spații de agrement. Acolo insist doar pentru ceea ce înseamnă spațiu verde, spațiu de agrement și m-am opus cu toate mijloacele pe care le-am avut la dispoziție de a păstra această destinație de spațiu verde. Nu au fost ușoare momentele când am avut atât de multe probleme juridice cu situația de acolo”, spunea Emil Boc, în urmă cu doi ani. 

Pe lângă parcul de trei hectare, care va conține și facilități pentru sport, pe modelul parcului Între Lacuri, se vor moderniza și străzi. Foarte aproape este strada Molnar Piuariu, prima stradă “smart” din România; așa ar urma să arate mai multe dintre arterele din “groapă”. Întrucât “walkable city” înseamnă mai mult spațiu pentru pietoni și mai puțin pentru mașini parcate, în zonă ar urma să se construiască și un garaj supraetajat. Vremurile când “groapa” era considerată o zonă rău-famată se cam încheie cu acest proiect.

Depunerea ofertelor pentru PUZ Expo-Transilvania se poate face până în 14 ianuarie.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.