Pandemia amână alegerile. Trebuie să ne facem bine și noi, dar și țara
“Nu voi tolera alegeri sub semnul epidemiei. Facem alegeri când se poate”, a spus, marți, președintele Klaus Iohannis. Miercuri, Iohannis a vorbit din nou despre alegeri anticipate. Pare destul de clar că scrutinul local va avea loc mai târziu decât era programat, iar cel parlamentar este posibil să fie organizat mai devreme. August, că tot nu plecăm anul ăsta în Grecia? Septembrie sau octombrie, înainte de prognozatul val covid de toamnă? Vom trăi și vom vota.
Avem o criză de sănătate, însă pentru mulți dintre politicieni și asta este doar o provocare electorală. Știți modelul: “noi am făcut, datorită nouă sunteți bine (mai puțin cei care sunteți rău, dar asta e vina voastră)”. Ei fac politica sănătății, care nu are nicio legătură cu tratamentele medicale.
Este vital ca, după ce ne facem bine, să însănătoșim și țara. La nivel local și național. Să îi sancționăm de cei care poartă masca anti-covid peste masca cea de toate zilele. Îi vom spune ștampilei paracetamol și o vom administra în doze mari. 🙂
Am întrebat câțiva dintre oamenii politici ai Clujului ce cred despre anunțul lui Iohannis privind alegerile. Au căzut unanim de acord că se justifică, însă au și cârcotit. Unii dintre ei au adus în discuție posibilitatea ca președintele să fi făcut și un exercițiu electoral, în condițiile în care PNL-ul premierului Orban este în scădere de popularitate.
“Afirmația președintelui Klaus Iohannis este corectă, nu poți trimite oamenii în grupuri să voteze, să faci alegeri de dragul alegerilor. Totul depinde de evoluția pandemiei la nivel european și mondial, pentru că în ziua de astăzi toți suntem conectați”, a spus Emil Boc, membru PNL.
Primarul Clujului, care este și profesor de drept constituțional, a explicat că alegerile locale, care au ca termen 24 iunie, pot fi amânate prin lege organică (care de altfel este deja în circuitul din Parlament) și trebuie organizate până la 31 decembrie 2020, iar cele parlamentare, care au termen 11 decembrie, pot fi amânate până la 11 martie 2021, conform Constituției.
Din partea PSD am discutat cu Horea Nasra, deputat. “Este o situație specială și cred că alegerile trebuie într-adevăr amânate. Nu se poate pune în pericol siguranța oamenilor care merg la vot și cred că trebuie să se ajungă la un consens între executiv și legislativ, să nu fie discordie. Sper să nu fie o gândire politică, un calcul meschin electoral, ci doar o logică strict sanitară”, a afirmat Nasra.
“Cred că prioritatea zero este combaterea efectelor pandemiei, urmată de repornirea economiei. Abia apoi ne putem gândi la alegeri, dar asta nu înseamnă un mandat în alb acordat aleșilor actuali. Ba mai mult, acum e testul suprem pentru ei, când trebuie să fie responsabili și asumați. Am văzut cazuri de abuzuri și de comportamente desincronizate de realitatea actuală ale autorităților și sper ca electoratul să țină cont de ele, indiferent când vor fi alegerile”, a declarat Cătălin Sălăgean, președintele USR Cluj. Acesta crede că sunt șanse mici ca PNL să recupereze la vară procentele pe care le pierde acum, considerând că liberalii plătesc oalele sparte de toate guvernele care au neglijat sistemul de sănătate.
Csoma Botond este deputat UDMR și liderul județean al Uniunii. “Și noi am avut anumite poziții similare, am spus că nu se vor putea alegerile locale în iunie, din cauza pandemiei, și că ar trebui să le organizăm în septembrie sau octombrie. Nu mă surprindere. Nu exclud ca decizia să aibă legătură și cu scăderea popularității PNL. Este doar o supoziție. Guvernul a trebuit să ia unele măsuri nepopulare pentru gestionarea crizei, dar necesare. Pe de altă parte, nu toate măsurile luate au fost corecte”, a afirmat Csoma.
De la Plus am discutat cu Adina Bufnea, unul dintre coordonatorii regionali ai partidului: “Noi susținem, bineînțeles, organizarea alegerilor în momentul în care vor putea fi asigurate condițiile de siguranță pentru populație, ca toți să aibă posibilitatea de a vota. Am fost de acord, de la început, cu amânarea alegerilor, chiar dacă nu am ieșit public să solicităm amânarea lor”.
S-a spus că partidele românești au primit un semnal că trebuie să se reformeze când cu drama de la Colectiv. Nu s-a întâmplat așa. Criza coronavirus le mai dă o șansă. Ce ziceți, vor profita de ea?