Pandemia a redus numărul de călători din autobuzele CTP. Grafic de la Google

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1073 Vizualizări.  

Pandemia nu a trecut, însă ne-am reluat obiceiurile. Mergem la serviciu, la mall, la terasă, chiar și la spectacole, dar cu scaune distanțate. Dar nu e totul ca înainte. Un studiu Google arată că, în județul Cluj, sunt mai puțini călători în mijloacele de transport în comun. Media9 a mai scris că magazinele de biciclete au fost asaltate. Apoi, cum nu avem elevi și studenți, iar traficul din municipiu este rezonabil, o parte dintre cei care renunțaseră la mașini s-au întors acum la volan.

32

la sută este procentul cu care s-a redus numărul călătorilor din mijloacele de transport în comun. Acest lucru este favorizat și de faptul că, potrivit Google, numărul de deplasări către locurile de muncă a scăzut cu 25%. Așa cum se vede, nici la magazine nu se mai bulucește lumea ca înainte.

Nu e nicio surpriză. Datele aplicației Moovit arată că toate marile orașe ale lumii s-au confruntat cu o scădere masivă a numărului de persoane care folosesc transportul public, lucru evidențiat în graficul de mai jos.

 

Cu toate acestea, Compania de Transport Public (CTP) circulă acum la capacitate normală. Asta pentru a nu exista aglomerație și toți călătorii să se simtă în siguranță. Desigur, rentabilitatea este mai redusă, însă compania subordonată municipalității și-a asumat acest lucru.

Studiul celor de la Google ne arată și că locuitorii Clujului au dat iama în parcuri. Numărul celor care au ieșit să se relaxeze la iarbă verde a crescut spectaculos din iunie, odată cu relaxarea măsurilor de prevenție pe timp de pandemie.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.