Pandemia a lovit puternic în CTP. S-au prăbușit și realizările, și estimările

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1301 Vizualizări.  

Consiliul Local Cluj-Napoca ar urma să aprobe miercuri bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021 al societății Compania de Tranport Public Cluj-Napoca S.A. Anexele la proiectul de HCL ne arată situația nu tocmai confortabilă în care s-a aflat CTP Cluj, pe timp de pandemie.

Astfel, veniturile estimate pentru 2020 au fost mult mai optimiste decât cele obținute. Asta în condițiile în care subvenția de la bugetul local a fost exact ca în vremuri normale, tocmai pentru a se putea susține activitatea operatorului local de transport.

Haideți la cifre. În 2019 s-au realizat venituri de 168,4 milioane de lei, iar estimarea pentru 2020 era extrem de optimistă: 184,8 milioane. Realitatea a fost mult mai modestă. În 2020, veniturile obținute au fos de numai 148 de milioane de lei, cu 20 de milioane sub performanța din 2019 și cu aproape 37 de milioane de lei mai puțin decât se estima.

CTP a încasat anul trecut 148 de milioane de lei, dar a cheltuit aproape 153 de milioane. „Avem un credit de rambursat pentru cele 77 de autobuze Mercedes”, a spus Liviu Neag, directorul CTP.

Economiștii de la CTP sunt acum foarte pesimiști. Mulți dintre clujenii care renunțaseră la automobilul propriu s-au întors la volan, unde șansele de infecție cu covid sunt mai mici. Compania crede probabil că va fi extrem de greu să îi convingă să revină la sentimente mai bune. 

Înapoi la cifre. Estimarea veniturilor făcută anul trecut pentru 2021 era de 185 de milioane de lei, însă acum s-a modificat la 165 de milioane de lei. Pentru 2022 se întrevedeau venituri de 186 de milioane de lei, dar economiștii cred că nu se va obține nici măcar cât în 2019; suma estimată a veniturilor este 166 de milioane de lei.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.