Pădurea clujenilor costă aproape 23 de milioane. Nu va avea terenuri de sport, doar tiroliană
Consilierii locali vor avea miercuri pe mese două proiecte care privesc proiectul celui mai întins parc al Clujului. Este vorba despre Pădurea clujenilor, situată pe latura stângă a Bulevardului Muncii, sensul de mers spre Apahida.
Un proiect se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții, în vederea atragerii de fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 4, Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.2. Studiul de fezabilitate a stabilit dimensiunea exactă a terenului, 213.000 metri pătrați, și costul estimat, 22,8 milioane de lei. Doar 2% va fi partea de co-finanțare asigurată de Primăria Cluj.
Intervențiile propuse
-realizarea plantațiilor de arbori, pentru stabilizare, și a altora, cu rol decorative
– Realizarea unor alei pietruite și a uneia principale, pavată
-realizare de poduri, podețe, punți
– realizare de drenaje
– realizarea clădirilor administrative
– realizarea parcărilor
– realizare de branșamente și racorduri la utilități
– realizarea iluminatului
– realizarea sistemelor video de supraveghere
– realizare de facilități pentru persoane cu dizabilități
– realizarea împrejmuirii terenului
– dotarea cu bănci, coșuri de gunoi, parcări pentru biciclete, stații de încărcare biciclete și trotinete electrice, tiroliană.
Inițial, Primăria a anunțat că acolo vor fi terenuri de sport, dar în final e posibil să rămână, din punct de vedere al infrastructurii sportive, doar piste de alergare/biciclete/role, respectiv această tiroliană.
Execuția propriu-zisă este prevăzută să dureze 24 de luni, iar întregul proiect se va derula pe durata a 36 de luni.
Celălalt proiect de pe masa consilierilor locali prevede introducerea terenului în intravilan.
Pădurea clujenilor, cu cele 21 de hectare, va fi cel mai mare parc al Clujului. Spre comparație, Parcul Central are doar 13 hectare. Pe axa 4.2, Clujul mai dorește realizarea unui parc în zona Între Lacuri. În plan se află de asemenea amenajarea altor spații verzi, cum ar fi Parcul Est sau baza sportivă La Terenuri.