Pace imposibilă. Ce se va întâmpla cu grădinița de la Huedin, subiect de scandal între români și maghiari

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1737 Vizualizări.  

S-a lăsat liniștea spre toamnă, după emoția creată în vară de situația referitoare la noua grădiniță din Huedin, construită de Eparhia reformată din Ardeal și de Guvernul Ungariei. Vă amintiți, a șocat atunci acea regulă stabilită de eparhie, că în grădiniță se va vorbi exclusiv limba maghiară. Reprezentanții eparhiei au cerut ca instituția de educație să primească susținere din fonduri publice, chiar dacă nu s-au consultat anterior cu administrația locală.

Ideea nu a fost bine primită de Consiliul local Huedin, iar acum clădirea stă goală. Între timp, grădinițele de stat din Huedin își desfășoară activitatea în imobile vechi, care nu oferă cele mai bune condiții.

S-au purtat mai multe rânduri de discuții, dar în prezent Eparhia reformată a Ardealului a închis dialogul cu administrația publică locală. “Vrem să înaintăm documentele pentru a transforma grădinița într-una particulară, cu predare în limba maghiară. Nu știm când o vom deschide, depinde cât va dura să redactăm documentele. Nu am calculat deocamdată nici costurile pe care le-ar presupune întreținerea acestei grădinițe”, a afirmat, pentru Media9, Kato Bela, episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului.

Se cunoaște că Eparhia reformată din Ardeal are fonduri suficiente pentru a susține funcționarea grădiniței.

Primarul din Huedin, Mircea Moroșan, PNL, nu a fost încă informat despre decizia eparhiei; ce-i drept, nici nu s-au mai purtat negocieri de ceva vreme. “Discuțiile momentan sunt sistate. Situația este complicată, se poate vorbi despre o discriminare pozitivă. Huedinul ar vrea o grupă în limba română. Eu voi face ceea ce decide Consiliul local”, a spus Moroșan. Până la urmă, nu mai este nevoie de o decizie a Consiliului local.

Media9 a cerut un punct de vedere și din partea inspectorului școlar general al județului. “La solicitarea Grădiniței „Prichindeii veseli”din Huedin, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a aprobat o grupă de creșă cu predare în limba maghiară. Ulterior, analizând situația spațiilor disponibile, Biserica Reformată din Huedin și-a exprimat disponibilitatea de a pune la dispoziție un spațiu amenajat în acest scop. La inaugurarea spațiului, reprezentanții bisericii și ai minorității maghiare au declarat că acea clădire este destinată creșei și grădiniței cu predare în limba maghiară. Contactată de presă, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a declarat că nu va fi de acord cu planul ce vizează segregarea școlară pe criterii entice, atâta timp cât copiii au posibilitatea de a studia în limba maternă, au resursă umană calificată și se bucură de condiții optime pentru desfășurarea procesului educational. Nu considerăm oportună înființarea unei școli cu predare în limba maghiară ca unitate cu personalitate juridică la Huedin, în condițiile în care la cele două școli și la grădiniță există clase/grupe cu predare în limba maghiară, nu foarte numeroase, care acoperă necesarul de solicitări în zona Huedin pentru populația etnică maghiară. Cu atât mai mult cu cât, grație investițiilor de la Sâncrai și înființării claselor de învățământ profesional, mulți absolvenți de clasa a VIII-a secția maghiară preferă să se înscrie acolo. Consilierii locali de la Huedin nu au fost de acord cu inițiativa UDMR de a iniția un proiect de hotărâre prin care Consiliul local să preia în custodie clădirea, cu condiția ca în ea să își desfășoare activitatea doar grupe cu predare în limba maghiară. Este regretabil că s-a construit o clădire, fără a avea o fundamentare serioasă a necesității investiției și că, după finalizare, din cauza unor orgolii de neînțeles în anul 2022, nu poate fi folosită de copiii din comunitate, decât condiționat. Probabil că soluția ar fi să fie utilizată de biserică, printr-o inițiativă privată.“, a spus Marinela Marc.

Noua grădiniţă de la Huedin a fost inaugurată formal în 17 iulie. Edificiul cu două niveluri a costat 300 de milioane de forinţi (760.000 de euro) şi poate găzdui patru grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă.

Românii și maghiarii trăiesc aici, împreună, de sute de ani, dar încă mai apar abordări de secol XIC „noi, cei buni si ei cei răi”. Să ne gândim că preșcolarii români și maghiari învăță azi în grădinița publică din Huedin, fără probleme, și dintr-o dată pare că nu mai este bine să învețe împreună, ci separat. Este trist că acesta este mesajul transmis copiilor. Biserica reformată preferă mai degrabă să înființeze o grădiniță privată, cu acces restricționat pe bază de etnie, decât sa valorifice o oportunitate de a încuraja cele două comunități să se accepte și să se dezvolte împreună, păstrându-și limba și specificul național. Situația de la Huedin ar fi putut reprezenta un pas înainte, un model de urmat, în spiritul valorilor moderne și al celor creștine, dar părțile implicate au ales abordări naționaliste și să uite de principalul obiectiv, educația copiilor.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.