Opoziție pentru un proiect cu 740 de apartamente, din Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     6404 Vizualizări.  

Primăria a avut în consultare publică planul urbanistic zonal (PUZ) pentru o parcelă de peste 13 hectare din zona Frunzișului sud.

Proiect cu blocuri în zonă cu regim redus de înălțime

Terenul se află în fața și în lateralul ansamblului Wings (se întinde de la strada Tudor Arghezi până la pârâul Popii, spre strada Câmpului) și va fi traversat de breteaua care leagă strada Frunzișului de viitoarea centură metropolitană. Se propune construirea de blocuri de șapte etaje, cu un total de 740 de apartamente.

131.392

metri pătrați are suprafața studiată. Sunt 78 de parcele deținute de 98 de proprietari, persoane fizice și juridice.

Sunt 98 de proprietari, însă planurile de dezvoltare imobiliară aparțin unor investitori destul de cunoscuți în acest business: Călin Borodi și Rareș Ionuț Hodrea.

Proiectul a fost realizat de o echipă coordonată de Florina Nicoleta Florian, fosta soție a consilierului local PNL Ovidiu Florian.

În planul urbanistic zonal, terenul apare ca zonă de construcții cu regim redus de înălțime, parțial spații verzi. Asta este marea încercare pentru dezvoltatori, să schimbe statutul parcelei.

În documentație se arată că blocurile vor avea subsol, parter și șapte etaje, cu 740 de apartamente cu suprafețe cuprinse între 50 și 100 de metri pătrați. În subteran ar urma să se creeze 740 de locuri de parcare.

Sunt prevăzute mai multe străzi de 12 metri lățime, cu două trotuare, bandă pentru locuri de parcare și benzi de circulație rutieră de 2,75 metri pe sens. Una dintre artere face o legătură Frunzișului – V. Arghezi, practic o scurtătură pentru cei care doresc să ajungă în Făget sau pe DN1, direcția Turda.

Care sunt nemulțumirile

Proiectul nu a ajuns încă în dezbaterea Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU). Deocamdată, a fost în consultare publică și a atras observații de la vecini și persoanele interesate.

Reprezentanții Primăriei arată că s-au înregistrat 17 adrese. Să vedem ce spun.

Nu doresc schimbarea încadrării funcționale pentru teritoriul încadrat în UTR Uli/c (zonă cu regim redus de înălțime), în zonă de locuințe colective cu regim de înălțime mediu și înalt. Regimul de înălțime propus cu vecinătatea (ce e caracterizată de funcțiune rezidențială de densitate redusă, cu maximum trei nivele supraterane) nu se pretează pentru această zonă și, de asemenea, o dezvoltare de 740 de apartamente (cât se propune) ar conduce la creșterea semnificativă a traficului auto în zonă în care locuiesc, zonă dezvoltată deficitar. Acesta este mesajul Marianei Grigorovici, de la școala Waldorf, trimis separat și de mai mulți locuitori de pe strada Segiu Celibidache, Tudor Arghezi și Teo Peter.

Vecinii apreciează că spațiul verde propus prin PUZ nu este un parc-propriu zis (ci un spațiu rezidual) și nu poate susține o activitate specifică (teren de sport, loc de joacă pentru copii, spații de odihnă pentru vârstnici). Zona analizată prin PUZ și străzile adiacente acesteia nu au un parc cu acces facil (parcul pe care-l va face municipalitatea lângă magazinul Profi fiind la o distanță considerabilă), deci prin PUZ ar trebui regementat specific un parc pentru zonă. De asemenea, sesizează că în PUZ nu se regăsește nicio intenție de valorificare a pârâului Popii, de integrare a acestuia într-o rețea de spații verzi care să facă legătură cu parcul Făget. Ei apreciază că dotările de interes public (învățământ preșcolar) sunt amplasate într-o locație improprie, la intersecția arterei propuse cu drumul colector.

În discuție s-a amestecat și deputatul AUR Ilie Coleșa, care are aceleași nemulțumiri.

Consilierul local USR Radu Boloveschi dorește să fie incluse piste de biciclete și pe străzile rezidențiale, iar un vecin cere ca circulația pietonală să fie despărțită de cea rutieră printr-o bandă verde cu lățime de un metru. Un alt locuitor din zonă este de acord cu blocurile, în dreptul Wings, dar spre pârâul Popii și zona Câmpului să se păstreze regimul redus de înălțime.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.