Opoziție față de AQUAPARK. Protest la Consiliul Local: „E un dar otrăvit” UPDATE: Proiectul a fost aprobat

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     1126 Vizualizări.  

UPDATE: Proiectul confruntat cu opoziție civică A TRECUT la vot. 18 voturi pentru, de la consilierii locali ai PNL și UDMR, cinci abțineri de la opoziția PSD – ALDE.

————————————————————————————————————————

Zeci de persoane au venit astăzi în ședința de Consiliu Local și au cerut să nu fie construit aquaparkul despre care am scris AICI în cartierul Becaș. Oamenii au purtat bannere pe care scria “Nu distrugeți spațiile verzi” și “Clujenii vor parcul Între lacuri”.

Primarul Emil Boc a sărit în apărarea proiectului. “Consider că realizarea unui aquapark este necesară pentru nevoia de divertisment a clujenilor, care trebuie să meargă la Oradea, Târgu Mureș sau în Ungaria. Terenul din Becaș este singurul suficient de mare pe care Primăria îl deține. Aquaparkul va ocupa 12 hectare din cele 52 deținute de Primărie, dar partea care va fi închisă și unde se va intra doar cu bilet va fi de 2,2 hectare. Aceasta este amprenta la sol a clădirii. Avem o parcare de două hectare, dar rămân 8,8 hectare de spații verzi, dintre care 7,7 vor fi cu acces public nelimitat. Acest proiect a fost gândit pentru a se încadra în profilul verde al zonei, să fie minim invaziv. Este prevăzut și un acvariu de 650 de metri cubi, cu meduze și pești. Drumul de acces va fi separat și nu strică ecosistemul existent. Vom avea un drum nou, de 800 de metri, cu două poduri, care va fi conectat cu centura Clujului. Vreau să fie limpede că astăzi nu aprobăm aquaparkul, ci doar costurile estimate pentru acest proiect. Va costa 43 de milioane de euro doar aqauaparkul, banii pentru drum nu sunt încă prevăzuți.  Nu știm încă dacă proiectul va fi realizat de Primărie sau într-un parteneriat public-privat. Urmează să trecem la contractarea studiului de fundamentare a deciziei de concesionare și operare a obiectivului, apoi să scoatem la licitație contractul de concesiune, dacă alegem această variantă de dezvoltare a proiectului. Construcția poate dura cam doi ani”, a spus Boc.

La ședința de Consiliu Local au venit și proiectanții aquaparkului. Aceștia au explicat faptul că imobilul va avea trei corpuri, conectate printr-o pasarelă.

Vor exista bazine interioare, două restaurante și o zonă spa wellness, respectiv vestiare pentru 3.500 de persoane. De asemenea, au fost concepute și piscine exterioare. Au fost închipuite șase tobogane, cu o capacitate de 1.440 de utilizatori pe oră, și un tobogan King Cobra, cu o înălțime de 17 metri, care poate fi folosit de 480 de utilizatori pe oră. Obiectivul ar urma să poată fi folosit de vârstnici, adulți, tineri și copii, inclusiv de persoane cu dizabilități. Spații verzi sunt prevăzute pe toată suprafața acoperișului aquaparkului. Acvariul va avea 650 de metri cubi, cu diferite specii de pești și meduze, cu decor de stânci și corali, care va putea fi folosit gratuit de elevi și studenți, pentru activități de observare și cercetare.

Opozanții proiectului au susținut că aquaparkul este util, dar amplasamentul a fost nefericit ales. Unii dintre ei au afirmat că în alte țări, astfel de parcuri au fost construite la zeci de kilometri de aglomerările urbane.

“Eu locuiesc într-un bloc aflat aproape în contact direct cu acest aquapark. Voi pleca de aici cu două obsesii: King Cobra și adrenalină. Sub aspectul unul proiect frumos și util riscați să faceți un mare rău zonei. Acesta nu este în Becaș, ci în Gheorgheni și Între lacuri. De fapt, între blocuri. Sunt tatăl unei fetițe de un an. Ce fac, îi servesc adrenalină de dimineață până seara? Proiectul este foarte frumos, dar mi-e teamă că le faceți un dar otrăvit clujenilor. Suntem șocați că sub balcoanele noastre, mii de oameni și de mașini. Nici în alte țări nu sunt sub blocuri”, a subliniat un clujean.

“Sunt pentru o asemenea dotare, un aquapark. Dar aș vrea să știu câte studii s-au făcut privind alte amplasamente, mai puțin locuite. De ce Soporul nu poate găzdui o asemenea idee. S-a căutat un specific pentru Sopor. De ce să nu facem acolo un aquapark”, a spus cunoscutul arhitect Vasile Mitrea.

„În zona Becaș trăiesc 78 de specii cuibăritoare și alte viețuitoare pe care le pot vedea cei care trec pe acolo. La New York nu știți să îmi spuneți unde este un aquapark, dar toată lumea a auzit de Manhattan. Idee este simplă: spațiu public care ar trebui să rămână public. Toți dorim proiectul, dar altundeva. Se poate reloca undeva unde este teren viran și sunt soluții de accesare de fonduri europene de renaturare. Multe orașe luptă să aibă spațiu verde, să nu trebuiască să îl importe”, a arătat Teodora Domșa, de la Societatea ornitologică română.

DECLARAȚIE

„Proiectul este compatibil cu zona, mi-au spus specialiștii. Alte locații nu există în Cluj, care să aibă proprietar statul român. Chiar și așa, costurile sunt foarte mari, peste 40 de milioane de euro, fără să calculăm costul infrastructurii de acces”

Emil Boc, primarul Clujului

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.