Opoziția cere calitate mai bună la CTP: „Dacă tot măriți prețul biletelor, îmbunătățiți serviciile”

Autor  Ionel Lespuc   în       20 ore în urmã  

Propunerea CTP Cluj de majorare a tarifelor pentru bilete și abonamente va fi discutată săptămâna viitoare în Consiliul Local. Înainte de vot, consilierul local Alexandra Oană, USR, transmit un mesaj clar: scumpirea trebuie să vină la pachet cu servicii mai bune.

Ce propune CTP:

Potrivit proiectului CTP, noile tarife ar urma să fie:

  • Bilet 1 călătorie: de la 3 lei la 3,50 lei
  • Bilet 2 călătorii: de la 6 lei la 7 lei
  • Abonament lunar (2 linii): de la 122 lei la 147 lei
  • Abonament lunar nelimitat: de la 177 lei la 213 lei

Media9 a scris despre modificarea tarifelor:

Crește prețul biletelor și abonamentelor pentru transportul public din Cluj-Napoca. Noile tarife, pe masa Consiliului Local

Ce solicită Alexandra Oană:

În lipsa unor îmbunătățiri vizibile, creșterea prețurilor este greu de justificat. Așa că vine cu cinci propuneri concrete, cu impact bugetar redus:

  1. Abonament anual cu prețul a 10 luni – pentru a fideliza pasagerii, așa cum se întâmplă deja în București (700 lei/an), Oradea, Brașov sau Iași. La Cluj, un abonament pe 12 luni costă azi 2556 lei, fără reducere.
  2. Simplificarea grilei tarifare – o solicitare veche, promisă de conducerea CTP, dar încă neimplementată.
  3. Corelarea orarului liniei AE1 cu zborurile matinale – necesară pentru pasagerii care au curse de la ora 6:00 și nu au alternative de transport.
  4. Integrarea datelor CTP în Google Maps (GTFS + Realtime) – pentru o planificare digitală eficientă a călătoriilor.
  5. Aer condiționat funcțional în toate mijloacele de transport – o cerință de bază în sezonul cald.

„Dacă tot plătim mai mult, vrem servicii pe măsură. E un minim respect față de clujeni”, transmite consiliera de la USR.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.