OPINIE. „Vă promit lărgirea străzilor, pasaje subterane în intersecții, creșterea limitei de viteză pe bulevarde. Redăm Clujul mașinilor!”

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      1 year în urmã     8527 Vizualizări.  

„Vă promit viteză pentru proiectul centurii metropolitane, care este pe partea de sud a orașului, vom circula pe ea în cel mult doi ani!, și încă una pe partea de nord.

Vă mai promit lărgirea tuturor străzilor care permit acest lucru, inclusiv prin îngustarea trotuarelor și eliminarea pistelor de biciclete. Pietonii și bicicliștii să se descurce! Voi direcționa bugetul Clujului spre pasaje subterane sau supraterane în toate intersecțiile aglomerate din oraș.

Desființăm banda dedicată pentru autobuze și troleibuze, oricum sunt puțin cei care aleg transportul în comun. În schimb, facem multe parcări: în centru, în zonele pericentrale, în toate cartierele, la prețuri modice.

Demolarea garajelor de tablă trebuie să înceteze! Oamenii au nevoie să-și păstreze mașinile în siguranță, mai ales că s-au îndesit fenomenele meteo extreme.

Vă promit creșterea limitei de viteză, de la 50 la 70 km/h, pe mai multe artere din Cluj, precum bulevardele cu mai mult de două benzi, strada Frunzișului, Splaiul Independenței. Voi restricționa dreptul de a obține abonamente de parcare pentru mașinile înmatriculate în alte județe. Clujenii trebuie să aibă prioritate.

Redăm Clujul mașinilor! Redăm Clujul nativilor!

Votați-mă pe mine primar!”

Se tot vorbește despre faptul că primarul actual al Clujului, Emil Boc, nu poate fi „detronat”. Ei bine, poate fi! Cineva care ar veni cu o platformă de genul acesta, populistă, ruptă de realitățile europene, disprețuind efortul de reducere a poluării, ridicând mingi la fileu șoferilor încăpățănați, leneși și autosuficienți, da, ar putea avea câștig de cauză.

Există grupuri de Facebook ale șoferilor care numără zeci și chiar sute de mii de membri. Acestea nu-și cunosc încă valoarea și nu au fost deocamdată exploatate de politicieni. O eventuală solidaritate a lor, o „emoționare” a lor, l-ar „împacheta” urgent pe Emil Boc.

Pe de altă parte, sunt și grupuri de Facebook ale oamenilor din societatea civilă implicați, care văd un viitor european al Clujului. Mulți „hipsteri”, care sunt de acord cu biciclete, trotinete, reducerea drepturilor pentru mașini. Care vin cu idei ca transparență, guvernanță participativă; greu să „miști” lumea cu asta. Ei nu reprezintă o masă critică, mai câștigă un arbore pe Universității, un soclu pe Kogălniceanu, dar n-au practic nicio șansă să schimbe radical establishment-ul actual. Doar pe aici, pe acolo, cum ar spune Ion Luca Caragiale.

Deci așa stăm, cu un an înaintea alegerilor locale. În opinia mea, Emil Boc nu poate fi înlocuit de reformatori fideli valorilor europene, ci doar de politicieni lipsiți de scrupule, dispuși să facă promisiuni ieftine, populiste. Suntem curioși pe cine va trimite AUR să candideze la Cluj. 🙂

DECLARAȚIE

„Avem nevoie de viziune, planificare și leadership. Câteodată, primarul sau consiliul local trebuie să își asume măsuri puternice și dificile. Nu întotdeauna poți lua măsuri pozitive sau populare. Câteodată trebuie să iei măsuri dure, în special pentru aglomerația din trafic. Noi nu putem permite să avem toate mașinile în centrul orașelor. Să ai toate mașinile în centrul orașelor este ca fumatul în restaurante. Noi acum ne gândim „Cum să fie posibil să fumezi în restaurante?”. Peste câțiva ani, ne vom întreba „Cum e posibil să ai toate centrele orașelor pline de mașini?”. Deci este nevoie de măsuri în favoarea calității vieții cetățenilor. La început nu vor fi populare, însă mai apoi cetățenii vor spune „Da, avem o calitate a vieții mai bună, mai mult spațiu pentru pietoni, mai mult loc pentru copii și mai multe parcuri”.

Emil Boc, primarul Clujului

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.