Operator unic de deșeuri în tot județul. Tișe: „Proiectul de la Cluj e unic în țară”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     1105 Vizualizări.  

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a vorbit, în ședința de miercuri, 31 august, despre situația din județ odată cu preluarea totală a serviciilor de colectare și de transport a deșeurilor de către firma Supercom. Și de modul în care vor fi colectate deșeurile de la persoane fizice ori de la asociațiile de proprietari.

„E un proiect unic în țară. Am reușit după zece ani de muncă – prea mult dacă e să mă întrebați pe mine – să ajungem la final atât cu operatorul, care va lucra în tot județul, cât și cu CMID. Știți prea bine: județul a fost împărțit în trei loturi. Două loturi (Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii – n.r.) au fost câștigate de acest operator (Supercom – n.r.) în urmă cu câteva luni, iar de puțin timp l-a câștigat și pe al treilea (în fapt, e lotul I format din Cluj-Napoca/Huedin + 43 de comune din proximitatea celor două orașe – n.r.).

Deja știm lucrurile care merg și care nu. Ăsta e un mare avantaj, că am reușit să dăm drumul la contract în cele două loturi mai devreme. Firma va trece la încheierea de contracte, termenul de mobilizare fiind de maximum șase luni. Am cerut să trateze cu prioritate Cluj-Napoca și orașele mari și să se încadreze într-un termen mai scurt”, a declarat, în ședința CJ de miercuri, Alin Tișe.

Șeful deliberativului județean a mai spus că proiectul propus în județul Cluj de operatorul Supercom este unic în țară.

„Trebuie să le spunem oamenilor: este un sistem unic, nu mai este altul în România, care să se bazeze pe principiul <Cât gunoi produci, atâta plătești>. Nu există în țară un sistem ca ăsta care să funcționeze după principiul cantității. Iar noi, prin acest pionerat pe care îl realizăm, în mod evident vom avea și sincope în implementarea proiectului. Fiecare cetățean, pe lângă faptul că va putea să valorifice ce are în gospodărie (deșeuri din plastic, sticlă, hârtie – n.r), va plăti doar cât gunoi produce. Nu pe membri de familie, nu pe număr de persoane care locuiesc în acea casă, ci pe acest sistem simplu”, a transmis președintele CJ Cluj.

Alin Tișe a explicat și modul în care se va derula proiectul cu noul operator Supercom. Astfel, după cum spune șeful deliberativului județean:

  • fiecare cetățean din fiecare localitate a județului Cluj va semna un contract cu acest operator care a câștigat licitația
  • în acest contract este prevăzut un preț pe kilogram
  • tot în contract este prevăzut și această condiție: „Cât gunoi produci, atâta plătești”
  • avem prețuri pe care le-am stabilit prin licitație, dar ele vor fi influențate și de capacitatea fiecărui cetățean de a-și valorifica deșeurile de hârtie, din sticlă, din plastic
  • sunt convins că, astfel, cetățeanul va plăti chiar mai puțin în anumite zone decât până acum dacă va valorifica deșeurile altele decât cele manajere
  • la Cluj-Napoca am discutat cu primăria pentru implementarea acestui sistem; aici vom discuta și cu asociațiile de proprietari din cartiere
  • acest proiect e un punct de final, dar și unul de început, pentru că noi vom continua cu deșeurile menajere, care să fie procesate și să producem energie.

Contract semnat pe 10 ani

Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj și vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, a semnat miercuri, 24 august 2022, contractul privind delegarea, pentru o perioadă de 10 ani, a serviciilor de colectare şi transport al deșeurilor municipale, respectiv de operare și administrare a stațiilor de transfer pentru Lotul 1 – municipiul Cluj-Napoca și orașul Huedin, precum și alte 43 de comune situate în proximitatea acestora. Contractul a fost semnat cu operatorul Supercom. Anterior, Supercom a câștigat operarea acestor servicii și pe loturile Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii.

Citește și acest articol care îți spune cum vor plăti deșeurile clujenii care stau la bloc: Se schimbă logica ridicării gunoiului. Cum vor plăti cetățenii care stau la bloc: „Pubela are un cip”

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.