Opera cu și despre comunitatea din Pata Rât a făcut sală plină. „Paza, să vină paza”

Autor  admin   în       6 luni în urmã     1917 Vizualizări.  

Sala Operei Naționale Române din Cluj a fost plină vineri seara, la premiera operei Waste Side Story. Este un spectacol de operă contemporană care face parte din proiectul Grand Opera Pata Rât. Libretul îi aparține Marei Căruțașu, iar muzica a fost scrisă de Dominik Schuster și Tobias Gröninger.

Opera este cu și despre locuitorii din zona renegată Pata Rât, care își duc viața lângă rampele de gunoi. Alături de artiștii din distribuție, pe scenă au urcat și romi. De asemenea, dintre cei peste 800 de spectatori, circa 100 au venit de la Pata Rât.

Ei s-au putut recunoaște pe ecran, în timpul spectacolului, unde s-au proiectat imagini actuale cu Pata Rât, dar mai ales unele mai vechi, din 2010, de la celebra evacuare de pe strada Coastei. Ei au fost foarte emoționați de atenția care li s-a oferit și de temele extrem de dureroase transpuse pe scenă.

Opera reușește în mod tragi-comic să contrapună drama locuitorilor din Pata Rât cu triumfalismul administrației locale, care ignoră în  spectacol și în realitate problemele din Pata Rât. Liderul administrației repetă delirant „să vină paza”, atunci când i se descriu realitățile comunității renegate.

DISTRIBUȚIE

Dirijor: Adrian Morar

Regie: Dan Vasile

Scenografie: Magdy Hawash

Pregătirea muzicală: Lelia Serafinceanu

Soliști: Anna Stănescu, Adelin Ilca, Cătălin Moței, Zoltan Molnar

Opera Waste Side Story reprezintă un proiect comun, inițiat și organizat de Goethe-Institut, Fundația AltArt, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Spectacolul face parte din cadrul din proiectul Grand Opera Pata Rât, o inițiativă din zona artei angajate social care mizează pe auto-împuternicirea comunităților marginalizate de la Pata Rât și pe abordarea relațiilor Pata-Cluj prin capacitatea proceselor culturale de a conecta și apropia oameni, de a genera reflecție și dialog, de a crea spații de întâlnire, de a mobiliza energii sociale emancipatoare.

Grand Opera Pata Rât este un proiect finanțat prin programul „În Stare de Bine” susținut de Kaufland România și implementat de Fundația Alt Art alături de Goethe-Institut București și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.