Operă cu și despre comunitatea din Pata Rât. „N-am mers de bunăvoie acolo. Am fost siliți”

Autor  Adina L   în       6 luni în urmã     1025 Vizualizări.  

Opera Națională Română din Cluj va prezenta, în 10 mai, o producție inedită, cu și despre locuitorii comunității Pata Rât. „Waste side story!” este titlul operei, parafază după musicalul american „West Side Story”, și urmărește momentul evacuării romilor de pe strada Coastei, în 2010. “Poate unii o să înțeleagă că noi, de fapt, nu vrem să locuim în Pata Rât. Că n-am mers de bunăvoie. Că am fost siliți să mergem acolo”, au mărturisit locuitorii din Pata Rât, care au susținut o conferință de presă la Operă.

Peste 2000 de suflete trăiesc astăzi în Pata Rât. Unul dintre cei care sprijină comunitatea și cel care a avut ideea acestui eveniment cultural este Istvan Szakats, președintele și co-fondatorul Fundației AltArt din Cluj, un ONG care promovează cultura digitală și își propune să consolideze sectorul cultural românesc. Szakats a organizat festivalul Khetane, dedicat locuitorilor din Pata Rât, dar și celor din Cluj. Prima ediție a avut loc în 2022, iar Waste Side Story va fi, practic, Khetane 2.

Opera are o distribuție formată din artiști profesioniști și membri ai comunității Pata Rât. Regizorul este Dan Vasile. Acesta nu a dat foarte multe detalii despre conținutul proiectului: “Muzica e foarte frumoasă, din punctul meu de vedere, are foarte multă melodicitate”. Regizorul a explicat că compozitorii au primit un libret în limba engleză, care apoi a fost transformat în piese în limba română.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.