Oncos Transilvania vrea să construiască un centru pentru seniori de 80 de locuri într-o zonă foarte pitorească din județul Cluj

Autor  Tudor Știrbu   în       2 zile în urmã  

Cel mai mare producător și distribuitor de carne de pui din județul Cluj, Oncos Transilvania, intenționează să construiască un centru pentru seniori în satul Leghia, comuna Aghireșu. Centrul va avea o organizare mixtă, de tip hotelier și tip locuință, o capacitate de circa 60-80 persoane și, în afara construcției propriu-zise, va mai include o zonă de parcuri, dotări sportive și de agrement.

Proiectul se află în faza solicitării avizului de oportunitate și va fi dezbătut în ședința de joi, 15 mai, a Comisiei tehnice de urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj.

11.992

de metri pătrați reprezintă suprafața totală a terenului pe care urmează să fie edificat centrul de la Leghia; amplasamentul se remarcă prin caracterul pitoresc dat de proximitatea pădurii, de vegetația existentăși topografia terenului

Terenul, cu o suprafața totală de 11.992 mp, cuprinde două parcele, una de 10.201 mp, iar cealaltă de 1.791 mp.
Terenul este proprietatea privată a societății Oncos Transilvania și este inclus în cea mai mare parte în intravilanul satului Leghia, comuna Aghireșu. Amplasamentul se învecinează la est cu fosta tabără școlară din Leghia, la nord și vest este înconjurat de pădure, iar accesul se face dinspre latura sudică, direct din DJ 108 C.

În prezent, pe suprafața studiată sunt patru corpuri de clădire, notate C1, C2, C3, C4 în planul de situație, un teren de sport multifuncțional, împrejmuit, o fostă piscină și mai multe fundații vizibile ale unor vechi pavilioane.

Dintre cele enumerate mai sus, corpul C1 este singurul funcțional și utilizat, ca locuință și anexe gospodărești. Corpul C2 – fostă pensiune, corpul C3 – fostă sală de evenimente și corpul C4 – servicii și anexe lângă piscină sunt propuse spre desființare, la fel și terenul de sport, piscina și structurile din beton rămase vizibile.

Proiectul propune comasarea celor două parcele, păstrarea și reabilitarea locuinței existente – C1 și construirea unui centru pentru vârstnici.

Volumul clădirii propuse nu depășește amprenta clădirilor existente, respectând în rest retragerea de 25 de metri față de liziera pădurii. Regimul de înălțime propus este de max P+E+R, topografia terenului dictând o așezare în
trepte a noii construcții.


Funcțiunile centrului vor fi următoarele:

A. Primire, recepție;
B. Cazare;
C. Asistență medicală;
D. Ergoterapie, activități social-culturale;
E. Administrație, servicii comune pentru rezidenți, personal și vizitatori;
F. Servicii gospodărești;
G. Servicii tehnico-edilitare.

Centrul pentru vârstnici Leghia propune un sistem mixt de cazare de tip hotelier și tip locuință.

60-80

de persoane reprezintă propunerea beneficiarului privind capacitatea totală a centrului de vârstnici din Leghia

Accesul auto, parcarea, aprovizionarea, ridicarea deșeurilor și accesul ambulanței la serviciul de asistență medicală vor fi organizate în zona de acces pe parcelă, urmărindu-se realizarea unui ansamblu, accesibil, eficient și ușor de parcurs, cu suprafețe cât mai reduse de circulație.

Beneficiarul investiției este societatea comercială Oncos Transilvania, iar proiectul a fost realizat de biroul Planwerk Arhitectură și Urbanism, Prodeco Consulting (ambele cu sediul în Cluj) și Arhitim Concept din Borșa, județul Maramureș.

Te-ar putea interesa și acest articol:

Proiectul Oncos, respins! A propus centru de echitație, poligon de trageri, muzeu și restaurant cu produse vânătorești pe 4 ha. „Cu ce au greșit oamenii de aici?”

About