Ofițer în rezervă și cadru didactic UBB, propunerea USR-PLUS pentru Primăria Beliș (A)
A fost polițist, acum candidează la funcția de primar. Iosif Marcu este candidatul USR-PLUS pentru Beliș.
Fiu al comunei, Marcu este un bun cunoscător al problemelor cu care se confruntă consătenii săi și propune soluții.
Le veți găsi în interviul acordat de candidatul USR-PLUS pentru Primăria Beliș.
– Cine sunteți dumneavoastră, domnule Iosif Marcu?
– Am 57 de ani, sunt căsătorit și am un copil. Sunt un om de-al locului, fiind născut și crescut în Beliș. Provin dintr-o familie cu trei copii, care a avut de înfruntat consecințele transformărilor din zonă, mai ales strămutarea vechii așezări, ca efect al construirii barajului hidrotehnic de acumulare Beliș-Fântânele. După ce am urmat școala primară și gimnazială acasă, în Beliș, pașii mau dus către alte locuri, pentru a-mi face un rost în viață. Am urmat o carieră în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de ofițer de poliție, având de-a lungul anilor atât funcții de execuție, cât și de conducere. Am fost, printre altele, comandant al Poliției Orașului Huedin și șef al structurii de ordine publică de la nivelul IPJ Cluj. Actualmente sunt pensionar, ofițer în rezervă. Mă mândresc cu faptul că am obținut titlul de doctor al Universității Babeș-Bolyai, unde sunt și cadru didactic asociat, începând cu anul 2012. Sunt pasionat de sporturile de iarnă, de vânătoare (președinte al Asociației Hunter Land), de cultivarea și păstrarea tradițiilor populare ale locului. Sunt vicepreședinte al Asociației Composesoratului de pământ și pășune Sărata, comuna Panticeu, județul Cluj.
– De ce sunteți în politică? Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar în comuna Beliș?
– Simplu: am întâlnit în toți anii de carieră profesională de polițist multe fapte reprobabile, multe infracțiuni la regimul silvic, făcute în disprețul legii și în detrimentul comunităților. Am realizat că fără o implicare directă, comuna natală nu va putea depăși starea actuală a lucrurilor. Nu, nu spun ca sunt singura soluție, dar sunt absolut convins și decis să pun interesul public înaintea celui personal. Am experiența, studiile și determinarea necesare, iar echipa PLUS Beliș are același crez politic, bazat pe transformarea în bine a administrației publice. Calitatea vieții, sănătatea persoanelor, integritatea lor şi a bunurilor acestora mă interesează în mod deosebit. În toate aceste cazuri îmi propun transparenţă în relaţia cu cetăţeanul și o mai bună utilizare a banului public.
– Ce vă propuneți să schimbați în bine în localitatea dumneavoastră?
– Trebuie să menționez încă de la început faptul că nevoile acestei comunități sunt foarte mari, acumulate pe o perioadă mare de timp, în care nu s-a făcut mai nimic. În primul rând, propun înființarea unui ocol silvic privat cu sediul la Beliș. Există elementele de fundamentare necesare, este de strictă actualitate în contextul social-economic al comunei. Lemnul constituie singura resursă din care oamenii își asigură traiul și obțin resursele pentru creșterea și educația copiilor, de exemplu.
După aceea, doresc rezolvarea aprovizionarii cu apă (menajeră/potabilă) a satului Bălcești, precum și a celor din UAT-urile aflate în aval: Rîșca, Mănăstireni, Călățele. Toate se confruntă cu o criză a apei, iar sursele actuale, din cauza creșterii consumului, a schimbărilor climatice, au devenit total insuficiente și limitează oarecum dezvoltarea agroturismului, o alternativă viabilă pentru această zonă. Ulterior, îmi propun reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare în satul Beliș, gruparea imobilelor din satele Poiana-Horea, Giurcuța de Sus și Bălcești, în vederea racordării la fose septice comune, prin accesarea măsurilor de îmbunătățire a infrastructurii în Munții Apuseni.
Îmi doresc îmbunătățirea infrastructurii prin reabilitarea și întreținerea drumurilor comunale, prioritare fiind cel spre Giurcuța de Sus, cele din Poiana–Horea (Podina, Pârâul Roșu, Galbena etc), cel spre Dealul Botii. Nu în ultimul rând, doresc reabilitarea drumurilor forestiere, atât din resurse proprii, cât și din cele rezultate ca efect al legii privitoare la accesibilizarea fondului forestier și constituirea fondurilor speciale.
Dintre problemele edilitare de rezolvat, amintesc reabilitarea și dotarea dispensarului medical, inițierea și implementarea unui punct de prim-ajutor și urgente SMURD la etajul imobilului, amenajarea spațiilor de garare, construcția a două capele în satele Beliș și Poiana Horea.
Accesarea fondurilor structurale în vederea procesării biomasei și crearea de noi locuri de muncă (achiziție și procesare fructe de pădure) reprezintă de asemenea un deziderat. Implementarea politicilor ce favorizează exploatarea pășunilor și fânețelor comunale, prin certificare, atribuire către titularii de drept, proprietarii fermelor și a animalelor, înfințarea formelor asociative, accesarea fondurilor comunitare în vederea prelucrării produselor rezultate, cum ar fi carnea și laptele.
Nu în ultimul rând, doresc să identificăm și să punem în practică politici care încurajează natalitatea, crearea locurilor de muncă, anveloparea imobilelor, ecologizarea mediului (automate de colectare a rezidurilor și a ambalajelor din plastic, sticla etc.).
– Vă rog să ne prezentați, pe scurt, echipa care vă sprijină în demersul de candidatură.
– Mă bazez foarte mult pe munca de echipă și îmi doresc ca această echipă să devină cu timpul tot mai extinsă, cuprinzându-i în ea pe toți cei care doresc binele comunei Beliș. Am alături de mine un grup de oameni competenți, buni cunoscători ai realităților locului și a problemelor cu care se confruntă comuna. De exemplu, Angela Mihuț și Cornel Mihuț, antreprenori, Sorin Matei, inginer silvic, Ispas-Bogdan Trif și Sorin Pașca, mici fermieri.
– Care sunt valorile pe care le prețuiți cel mai mult și cum doriți să le transpuneți în realitate?
– Onoarea, cinstea și corectitudinea sunt valorile care m-au însoțit de-a lungul carierei mele profesionale. Nu voi abandona aceste valori. Dimpotrivă, la acestea voi adăuga alte valori și cerințe care rezultă din poziția de prim-administrator al comunității Beliș, care include și elaborarea unor criterii de performanță clare pentru toți cei care contribuie la buna gospodărire a comunei.