Ofensiva locuitorilor de pe Valea Chinteniului: cer autorizări cu forța. „Urmează demolări”, răspunde Emil Boc

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2040 Vizualizări.  

Ofensivă a locuitorilor din zona Valea Chinteniului, astăzi, în ședința Consiliului Local. Mai multe persoane au intervenit în reuniunea online a deliberativului și au cerut intrarea zonei în intravilanul municipiului, unii destul de agresiv.

Scriam aici, ieri, despre faptul că la Cluj sunt numeroase clădiri ridicate fără autorizație de construire. Multe dintre acestea chiar în zona Valea Chinteniului. Am prezentat acum câțiva ani situația lui Ioan Oleleu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean din partea PSD, care și-a construit în această zonă o casă fără autorizație.

Între Cluj-Napoca și Chinteni există un cartier tot mai generos. Primele case s-au construit la mijlocul secolului trecut, însă cele mai multe sunt ridicate după 2000 și mai ales după 2010. Oricine a avut un teren acolo și-a pus câteva întrebări greșite: “de ce nu?” sau “dacă alții pot, eu de ce nu?”.

Un anume domn Lujerdean a spus că a găsit înțelegere la prefect și la Primăria Chinteni. A subliniat că oamenii de acolo sunt tineri și au votat. Ok, și? Un alt domn a spus că oamenii au fugit pe Valea Chinteniului de teama pandemiei. Serios? Câte case din totalul celor neautorizate s-au construit pe timp de pandemie?

Primarul Emil Boc a răspuns că totul stă în mâna specialiștilor care actualizează planul urbanistic general al Clujului. În 20 noiembrie s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru Synergetics Corporation SRL din București, care trebuie să finalizeze PUG-ul în 24 de luni. Boc a explicat și că, dacă noul cartier nu se înscrie în viziunea de dezvoltare experților privind Clujul, se vor face pașii necesari pentru începerea demolărilor. “Proprietarii clădirilor au fost deja amendați cu peste 10.000 de lei, sunt procese pe rol și urmează demolarea, prin instanță”, a subliniat primarul.

Am mai spus acest lucru: statul, în acest caz Primăria, trebuie să fie un arbitru imparțial între cetățeni; nu este posibil ca unii să construiască cinstit, iar alții, după cum au chef, iar la urmă și cei corecți, și șmecherii să fie exact în aceeași oală.

În octombrie, Primăria a oferit contractul de demolare a clădirile construire fără autorizație, care au verdict definitiv de desființare din partea instanței, firmei SMZ Invest, care va încasa 3,1 milioane de lei. 

În mod normal, clădirile neautorizate nu se pot racorda legal la utilități. Dar oamenii spun că au toate racordurile. Aici e de lucru și pentru domnii procurori.

Totuși, există o scăpare, spun avocații. Construcțiile ridicate fără autorizație vor putea fi întabulate, însă cei vizați trebuie să îndeplinească anumite condiții specifice, se arată pe economica.net.

“În primul rând este nevoie ca termenul de prescipție pentru sancțiunile aplicate celor care au construit fără autorizație să fie împlinit și al doilea rând ca respectivele clădiri să respecte cerințele fundamentale privind calitatea în construcții. Aceasta este una dintre prevederile cheie ale Legii 7/2020 care modifică Legea 50/1991 privind calitatea în construcții”, se arată pe website. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.