Oana Murariu, candidat USR Plus: Ține de normalitate să avem femei în politică – VIDEO (A)

Autor  admin   în       3 years în urmã     2903 Vizualizări.  

Egalitatea dintre bărbați și femei nu este chiar atât de vizibilă în politică. Listele de candidați abundă de domni, ici-colo câte o doamnă sau domnișoară. La Cluj, chiar acum, pentru alegerile generale, sunt pe locuri eligibile doar două femei: una pe lista PNL, alta pe cea a USR Plus. În urma alegerile interne, alianța a desemnat-o pe chiar primul loc pe lista pentru Camera Deputaților pe Oana Murariu, avocat, care provine din Plus.

Vă invităm să urmăriți un interviu video cu Oana Murariu, pe care îl găsiți mai jos în articol. Prima parte am transcris-o. Exclusiv în materialul video găsiți trei rubrici interesante: „Ce aș face dacă…”, „Spovedanie de campanie” și „Răspunde cu da sau nu”.

 

– Sunteți singura femeie pe loc eligibil la USR Plus.

– Este normal să se regăsească pe listă și femei, și bărbați. Tocmai a câștigat alegerile în Republica Moldova Maia Sandu. Anul acesta a decedat Ruth Bader Ginsburg și este expresia ei celebră “femeile aparțin în toate locurile unde se iau decizii”, dar, deși a decedat, expresia ei este foarte vie anul acesta pentru că a fost realeasă prim-ministra Noii Zeelande, avem un vicepreședinte de sex femin al Americii și, cum spuneam, tocmai a fost aleasă președinte al Republicii Moldova Maia Sandu. Deci nu trebuie să discutăm de discriminare, ci de normalitate. Este normal să avem femei în politică.

 

– Nu sunteți doar femeie, ci și o persoană foarte tânără. Și aici probabil că sunteți sus într-un top al candidaților.

– Am observat că noi dăm trendul. Și că practic și celelalte partide, uitându-se la lista noastră, au ales persoane tinere. Acesta este un lucru bun pentru noi, pentru că vedeți că putem să determinăm schimbarea și prin aceste elemente.

 

– Adică vreți să spuneți că, de exemplu, PNL și-a făcut lista cu ochii la aleșii de la USR Plus?

– În opinia mea, da. Pentru că noi suntem singura entitate politică în cadrul căreia oamenii nu au fost puși pe listă; la noi au fost alegeri, membrii au votat. În schimb, la celelalte partide politice în continuare oamenii sunt puși pe liste. Și când poți să pui pe listă cum dorești tu, te mai uiți care este competiția, care este provocarea. Dacă Oana Murariu, 32 de ani, avocat, este prima pe lista pentru Camera Deputaților, la USR Plus, hai să avem și noi pe cineva tânăr, din domeniul juridic, în fruntea listei.

 

– Cum credeți că ați ajuns pe primul loc pe lista USR Plus? Au fost alegeri, nu mă refer la procedură, ci la calități și la activitatea pe care ați avut-o, care să vă îndreptățească să pretindeți un loc de deputat.

– Eu sunt avocat, am 13 ani de experiență în domeniul juridic și sunt avocat de aproape 9 ani. Nu doar că am experiența aceasta a legilor, adică coroborez legi, contest legi la Curtea Constituțională, deci practic când am legile în față știu cum să le citesc (trebuie să fii și rapid în Parlament, că noi tot ne plângem că se derulează prea lent procedurile), dar în calitate de avocat eu am inițiat proiecte de lege, am trimis amendamente. Chiar anul trecut, de Crăciun – mă rog, în 23 decembrie – lumea făcea cozonac, eu am trimis amendamente la acte normative, pentru că erau în dezbatere publică și era ultima zi. Am fost și în Camera Deputaților, și în Senat pentru dezbateri de proiecte de lege. Colegii mei din alianța USR Plus au văzut aceste aspecte. Nu numai că au văzut, dar eu am ajutat și în campania electorală, pe partea juridică. Și când ești în campanie ai atâtea lucruri de rezolvat, iar colegii au văzut efectiv că există acțiune și că există rezultate. De genul acesta de oameni avem nevoie în Parlament, care să se priceapă în domeniul juridic, pe legi.

 

– Aveți un model de politician?

– Mie chiar îmi place Barack Obama. Știu că este democrat și că practic doctrina ar fi de stânga, însă stânga-dreapta în America e diferită de stânga-dreapta în Europa. De ce îmi place mie Barack Obama? Îmi place pentru bunul simț și etica cu care eu am simțit că a gestionat tot ce a însemnat factorul politic. Eu am simțit că Barack Obama face pentru oameni și asta trebuie să facă politicienii. La noi, în România, Dex-ul prevede două definiții pentru “politician”. Prima este om politic, om care face politică. A doua este cea peiorativă. Noi nu mai percepem prima definiție, oamenii sunt atât de obișnuiți cu sensul negativ al cuvântului politician, încât uităm ce înseamnă de fapt – om care se luptă pentru societate.

 

– Ați ieșit pe stradă la demonstrații, pentru că se poate spune că USR Plus este o emanație a străzii?

– În 2017 țin minte perfect că am fost la București, când se spune că au fost 300.000 de oameni în Piața Victoriei. Eu eram în primul rând în fața Guvernului, chiar pe centru. M-am trezit la șase dimineața și am plecat, iar pe drum în benzinării ne întâlneam cu oameni din alte orașe. Extraordinar ce s-a întâmplat. Vă dați seama ce a simțit societatea cu ordonanța 13? Atunci am conștientizat că, ok, nu mai putem să așteptăm să ne ajute alții, noi trebuie să ne ajutăm singuri. Am intrat în platforma România 100, care și-a asumat următorul pas, pasul politic. Astfel am intrat în Plus de la înființarea sa.

 

– USR Plus are șanse mari să ajungă la guvernare după alegerile generale. În ce condiții nu ar trebui să intre la guvernare?

– E important să fii la guvernare, e important să fii acolo unde se iau decizii, tocmai pentru că fiind acolo poți aduce argumente, poți promova proiecte. Dar asta nu înseamnă că trebuie cu orice preț să guvernezi. Din punctul meu de vedere, oximoronul nu are ce să caute în politică. Două partide care nu au nicio legătură unul cu celălalt, care sunt la poli opuși, nu au ce să caute împreună la guvernare. Ca urmare, cu siguranță nu vom fi la guvernare cu partidul împotriva căruia luptăm.

 

– Ce ar putea să schimbe USR Plus într-o guvernare alături de PNL?

– USR Plus are atâția oameni valoroși! Oamenii cu care eu am vorbit – și am vorbit cu mulți – au idei atât de bune și atât de pragmatice… Pentru că una e să visezi să poți schimba o țară și alta să o faci pas cu pas, cu proiecte concrete. Și oamenii pe care eu i-am cunoscut până acum au venit cu elemente la care eu nu m-am gândit până acum și fiecare dintre noi are o anumită contribuție. Eu am auzit de la colegii mei proiecte foarte bune pe care putem să le implementăm. Am putea aduce aceste proiecte pe tavă și să-i convingem partenerii de guvernare că sunt foarte bune și că merită implementate.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.