Oameni cu suflet bun. Aduc refugiați la Cluj, îi cazează și hrănesc, apoi îi ajută să ajungă în Vest
Asociația Charity and Humanitarian Support este una dintre numeroasele asociații, fundații sau companii din Cluj care s-au implicat în ajutorarea refugiaților din Ucraina. Primul pas a fost ca reprezentanții ONG-ului să meargă la vama Siret, apoi s-au adaptat nevoilor refugiaților și au decis să le ofere sprijin pentru deplasare spre alte țări, acolo unde foarte mulți își doreau să ajungă. Sprijinul includea transport, masă și cazare la Cluj, consultanță pentru continuarea deplasării.
Iată un scurt interviu cu Mihai Pop, unul dintre reprezentanții Charity and Humanitarian Support.
De când ați început să vă implicați în ajutorarea refugiaților din Ucraina?
Asociația Charity and Humanitarian Support s-a implicat încă din a doua zi de război în marea mișcare de ajutorare a refugiaților, iar de atunci suntem 6 zile din 7 la vamă, în fiecare zi pornind din Cluj, dimineața devreme, întorcându-ne noaptea târziu.
Cum anume ați început să ajutați fizic la vamă?
În prima zi de implicare, adică a 2-a zi de război, echipa asociației CHS au ajuns în vama Siret, unde și-au montat cortul și a descărcat sandwichuri, apă, fructe, suc, gustări pentru copii, așteptând să le ofere refugiaților care treceau vama, după multe ore de așteptare. Darurile au fost primite cu mare bucurie, ucrainenii fiind copleșiți de primirea de care au avut parte. Deoarece numărul refugiaților a început să fie tot mai mare, iar majoritatea și-au exprimat dorința de a ajunge în alte țări din Europa, Asociația CHS a decis să continue să se implice în ajutorarea acestora în mod diferit. Astfel că, începând cu a 4-a zi de război, Asociația CHS a facilitat preluarea și transportarea refugiaților până în Județul Cluj, oferind cazare, mâncare și ajutor în găsirea unei rute rapide pentru a ajunge la destinația dorită, asigurând și suport financiar unde a fost nevoie.
Cum au decurs lucrurile până acum, câte persoane au fost ajutate și care este modul de organizare?
Până acum s-au efectuat 16 transporturi cu autocare închiriate, a câte 50 de locuri fiecare, și câteva microbuze, în total fiind ajutați peste 800 de refugiați, urmând ca în zilele următoare Asociația CHS să continue să preia zilnic între 100-150 de refugiați / zi. Planul de ajutorare presupune preluarea acestora din vamă, cu acordul autorităților, oprirea la restaurant pentru o masă caldă, cazarea la Cluj, iar un factor foarte important pentru ucraineni este ajutorul oferit la găsirea și achiziționarea biletelor de autocar sau avion către noile destinații. Refugiații nu sunt lăsați în voia sorții, iar aceștia, deși sunt plini de tristețe, deznădejde, sunt agitați și stresați, apreciază tot ajutorul oferit și primesc o fărâmă de încurajare pentru a porni, puțin mai încrezători, spre noua viață, pe care sunt forțați să o înceapă departe de locul în care se știau odată în siguranță.
Ce se întâmplă cu refugiați după ce aceștia ajung la Cluj?
Odată ajunși la Cluj, aceștia sunt așteptați cu o gustare, apă, suc, fructe, de obicei într-un cadru bisericesc, iar apoi sunt preluați de familii de încredere care le pun la dispoziție o cameră, un apartament, o casa unde să doarmă. De asemenea, am colaborat și cu Primăria Cluj în cazarea mai multor refugiați în condiții decente, pentru a se odini și a putea porni, când sunt pregătiți, din nou la drum. Pentru cele câteva zile de ședere la Cluj, refugiații beneficiază, din partea Asociației CHS sau a colaboratorilor, de cazare gratuită, mese gratuite și consultanță gratuită în găsirea unui transport favorabil către țara unde doresc să ajungă. Unde este nevoie, oferim și suport financiar, în limita posibilităților, iar voluntarii noștri se străduiesc să găsească și să rezerve biletele gratuite pe care unele agenții le pun la dispoziție. Cum pot călători persoanele refugiate dintr-o țară în alta? Persoanele refugiate pot călători pe baza unui act de identitate valabil, din România, înspre Europa, fără viză sau pașaport. Totuși, regulile pot să difere de la o țară la alta, de aceea noi ne asiguram că odată plecați din România, aceștia să nu întâmpine probleme pe traseu. Există câțiva voluntari care se ocupă strict de aceste aspecte, iar astfel transportul spre destinație să fie realizat în siguranță. Dacă apar oricum astfel de situații, persoanele ucrainene ne pot contacta oricând pentru ajutor.
Care ar fi nevoile principale în aceasta perioadă?
Nevoile sunt pe cât de multe, pe atât de diverse, de aceea ne bucurăm de fiecare organizație care a sărit în ajutor. Oamenii stau în vamă ore în șir, poate chiar zile, pentru a aștepta să intre în România, iar acolo nevoia mare este de paturi, hrană, ceaiuri calde și cafea, orice să îi ajute să poată rezista frigului pe care trebuie să îl îndure. Apoi, odată trecuți în Romania, nevoia refugiaților este de cazare și mâncare pentru câteva zile, deoarece majoritatea doresc să se deplaseze în continuare spre Polonia, Germania, Spania, Italia etc. Aici intervenim noi, pentru a le oferi cazare/mâncare, consultanță pentru transport și o călătorie în siguranță. Există și multe persoane care doresc să rămână aproape de țara lor și nu doresc să plece, dar majoritatea din ei rămân în zona Sucevei, unde la fel primesc ajutor oferit de cei de acolo, care au fost și ei în linia întâi de acțiune de când a început acest război. De asemenea, există centre de refugiați, unde poate unii stau pe o perioadă mai îndelungată, iar alții nu. Aceste centre au și ele nevoie de susținere, de consumabile, atât pentru mame, copii, cât și pentru centru, produse de igienă, lenjerii de pat, paturi, unele având nevoie și de alimente.
Despre Asociația Charity and Humanitarian Support
Asociația Charity and Humanitarian Support este o organizație non-profit, care se ocupă cu ajutorarea persoanelor nevoiașe. Asociația are în grijă mai multe familii, cărora le duce alimente, haine și diverse lucruri de care au nevoie, iar în ultima perioadă, văzând criza umanitară ce a apărut odată cu sosirea refugiaților din Ucraina, a acționat și în acest domeniu. În spatele asociației stau oameni simpli, dar dispuși să facă unele sacrificii. Printe aceștia amintim pe fondatorii asociației: Daniel Crăciun (președinte) și Adina Crăciun (vicepreședinte), Marian Bogdan (secretar), și mulți voluntari care se implică necontenit în multe proiecte pe care asociația le dezvoltă: Mihai Pop, Ghiță Bot, Larisa Marian, Sami și Ioana Cuibus, Marius Szabo, Ionatan Szabo, Heidi Lorincz, Ionuț și Tamara Apopei, Crăciun Flaviu și Debora, Claudiu și Estera Cuibus, Raul Buruian și lista ar putea continua.