O treime cu mașinile, o treime cu autobuzul, o treime cu bicicleta. Dar… „Nicio măsură luată de administrație nu se poate aplica fără să primească acceptarea oamenilor”

Ramona Strugariu, co-președinte REPER, candidează în 9 iunie și pentru Parlamentul European, și pentru Primăria Cluj-Napoca. Întrebată care ar fi o măsură nepopulară care ar trebui implementată la Cluj, aceasta a ales să vorbească despre mobilitatea urbană.
A dat exemplul capitalei slovene Ljubljana, care are o strategie ca, în zece ani, doar o treime din locuitori să mai circule cu autovehicule personale.
Vedeți interviul mai jos:
„Haideți să ne gândim împreună la mobilitatea urbană și e un subiect sensibil, pentru că toată lumea se plânge de trafic, pentru că toată lumea își iubește mașina, pentru că se stă în trafic. Totuși, nu renunță la mașină, iar eu spun astăzi că trebuie să ne gândim împreună cum vom reconfigura mobilitatea urbană la Cluj-Napoca, în așa fel încât oamenii, pe de o parte, să mai renunțe la mașini și, pe de altă parte, să se simtă bine în transportul în comun și să-l considere o.
Trebuie ca oamenii să se simtă tentați să ia transportul în comun pentru că e acolo, pentru că e accesibil, pentru că orarele sunt aliniate, pentru că există culoare de înaltă mobilitate care te duc repede, în 12-15 minute, acolo unde ai de ajuns. În al doilea rând, trebuie să înțeleagă că, dacă un plan pe termen lung presupune ca ei să fie tentați să ia mijloace de transport în comun și să se deplaseze mai repede, trebuie să renunțăm la niște comportamente și la niște obiceiuri. Uite, Ljubljana, de exemplu, care are un plan de mobilitate extraordinar, și-a propus ca de astăzi în 10 ani oamenii din oraș să folosească o treime mașini, o treime transportul în comun și o treime biciclete. Și au început de a doua zi să aplice acest plan și cu o strategie de educare a oamenilor să folosească mijloace alternative și cu un plan în care oamenii să se simtă tentați să sară în tramvaiul de foarte aproape sau în stația de troleibuz de foarte aproape și să meargă, pentru că ajung în 10 minute și că vin din trei în trei minute în mijloacele de transport. Și cu înțelegerea faptului că asta ajută la sănătate și la mediu și la un oraș mai sănătos, mai în siguranță.
Nicio măsură luată de administrație, în special cele de mobilitate, care sunt sensibile, nu se poate aplica fără să primească acceptarea oamenilor. Măsurile trebuie luate împreună cu oamenii din oraș”, a spus Ramona Strugariu.
CMF:21240322